Fem smarte måter å bruke feriepengene på

Det kan lønne seg å ikke bruke alle feriepengene på sydenferien.

SMART PENGEBRUK: Utbetalingen av feriepenger kan være en gylden anledning til å få orden i økonomien, betale ned dyr gjeld og få i gang sparingen. Foto: PER ERVLAND
SMART PENGEBRUK: Utbetalingen av feriepenger kan være en gylden anledning til å få orden i økonomien, betale ned dyr gjeld og få i gang sparingen. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Generelt har vi i Norge stort sett så vi klarer oss, men det er ikke alltid vi får lagt til side penger til sparing eller uforutsette utgifter.

Da er nettopp årets feriepengeutbetaling en gylden anledning til å gjøre de smarte grepene man kanskje ikke har helt rom for i hverdagen.

Her er fem smarte måter å bruke feriepengene på, om du velger å ikke bruke opp hele beløpet som kommer i juni.

Se også hvor mye du får i feriepenger

#1: Betal kredittkortgjeld

FERIE? Vi har alle behov for ferie og avkobling, men kanskje trenge rman ikke å svi av alle pengene på rekreasjon. Foto: COLOURBOX.COM
FERIE? Vi har alle behov for ferie og avkobling, men kanskje trenge rman ikke å svi av alle pengene på rekreasjon. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Det er ett råd som alltid går igjen, og som man kan gjenta til det kjedsommelige: Betal alltid ned den dyreste gjelda først.

Dette betyr i praksis at kredittkort og eventuelle forbrukslån bør prioriteres om du plutselig har fått litt ekstra å rutte med.

#2: Sett av buffer

Et annet råd som går igjen fra bankenes forbrukerøkonomer, er å ha en økonomisk buffer i form av penger man har satt av. Noen ganger dukker det opp uforutsette utgifter til akutte tannlegebesøk eller bilreparasjoner, og da er det smart å ha penger i bakhånd.

Normalt anbefales man å ha én til to månedslønner som buffer, men syns du det er vanskelig å legge til side såpass, er det bedre å legge vekk et mindre beløp, enn ingenting.

#3: Betal ned ekstra på boliglånet

Som kjent er boliglånsrentene på et meget lavt nivå, og det vil de etter alt å dømme være i noen år til.

HVOR MYE? Sjekk feriepengegrunnlaget på årsoppgaven fra arbeidsgiveren, eller prøv vår kalkulator. Foto: BERIT B. NJARGA
HVOR MYE? Sjekk feriepengegrunnlaget på årsoppgaven fra arbeidsgiveren, eller prøv vår kalkulator. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Det betyr at det er nå du bør utnytte den lave renta til å betale inn litt ekstra på lånet - hvis du har litt ekstra å gå på i hverdagen.

#4: Sett av penger til sparing

Skal du spare penger litt mer langsiktig, er det ikke en tradisjonell sparekonto som er tingen. Derimot bør du velge en spareform som gir litt mer risiko, men som dermed også kan sikre større avkastning.

Ekspertenes råd er eksempelvis å velge en spareavtale som inkluderer aksjer, eller et kombinasjonsfond.

#5: Under 34? Spar i BSU

En annen svært gunstig spareform forbeholdt de under 34 år, er Boligsparing for unge (BSU). Her får du både gunstig rente og skattefradrag i gevinst.

Og fra og med 2014 ble det totale sparebeløpet justert opp, slik at du kan spare 25.000 årlig, og 200.000 totalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer