Fem svindler du må se opp for nå

Bedragere bruker mer eller mindre kreative midler for å lure til seg penger.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Norge ble stengt ned i midten av mars, er det blitt registrert en oppblomstring i antall svindelforsøk, og blant annet Telenor har meldt om «rekordhøy svindeltrafikk».

– Kriminelle utnytter digitaliseringen av samfunnet til egen fordel, også i en pandemisituasjon som vi er i nå, sa Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, i en pressemelding i slutten av mars.

– Coronakrisen skaper usikkerhet i samfunnet, og vi befinner oss alle i en sårbar situasjon hvor vi lettere kan la oss påvirke. Det kan svindlerne utnytte til sin fordel, heter det seg videre.

Svindlere bruker mer eller mindre kreative midler for å lure intetanende ofre, og det kan være alt fra å friste med lukrative premier i en falsk konkurranse eller falske samtaler om smittesporing.

Under har vi samlet et knippe svindler du bør være ekstra på vakt på, men før vi kommer i gang deler vi et tips fra Jørund Heimholt i Datahjelperne.no:

Rapporter svindel-eposten før du sletter den.

Hvis du kun sletter eposten, får ikke epostleverandøren beskjed om at det sirkulerer en svindel. Men, hvis du rapporterer den og leverandøren mottar mange tilbakemeldinger, blir epostene undersøkt, noe som potensielt kan føre til at domenet og eposten blir svartelistet. På den måten kan man få stanset spredningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer