Fem tusen havarerte i fjor

Dette ga mer enn 200 millioner i forsikringsutbetalinger.

Publisert
Sist oppdatert

Mer enn 5.000 havarier av fritidsbåter i fjor førte til at forsikringsselskapene utbetalte mer enn 200 millioner kroner i erstatning i fjor, viser tall fra forsikringsbransjen.

Skader på fritidsbåter varierer i antall fra år til år, men utviklingen går entydig i retning av stadig mer kostbare fritidsbåtskader. De siste tre-fire årene har erstatnings-utbetalingene i samband med havarier av fritidsbåter økt med 75 prosent.

Er du båtvant? Har du båtvett? Tørrtren til båtlappen her.

Det kjøpes stadig større, raskere og dyrere fritidsbåter i Norge. Beregninger som forsikringsselskapet If har gjort, viser at dagens fritidsbåtflåte har en samlet verdi på mellom 50 og 60 milliarder kroner.

Forsikringsverdien av flåten har økt med 50 prosent de siste fem årene, og tallet på forsikrede fritidsbåter er økt med 24.000 båter, eller 9 prosent, de siste fire årene. Det er i dag i alt 293.000 fritidsbåter som er forsikret, går det fram av oversikten fra If.

Er båter gode investeringsobjekter?

Mørkekjøring og fart

Større fart, større båter, stadig yngre og flere uerfarne båtførere vekker bekymring i forsikringsbransjen og i Redningsselskapet der man maner til forsiktighet foran årets båtsesong.

- Det er tre viktige forhold når man ferdes til sjøs: høy fart, mørkekjøring og kjøring med promille. Alle disse tre er høyrisikofaktorer og til sammen er de en livsfarlig kombinasjon, sier Olav Botha som er distribusjonsdirektør i If i Norge.

Ifølge Botha har mange av fritidsbåthavariene helt enkle årsaker som at det kjøres for fort i mørke og i ukjente farvann.

Mye å spare på båtforsikring (NB. Priser fra 2007)

Teknisk utstyr

- Mange båteiere stoler dessuten blindt på teknisk utstyr som i mange tilfeller tar oppmerksomheten vekk fra selv båtkjøringen, sier Botha.

- Det viktigste er å få båteierne til å kjenne sine egne og båtenes begrensninger og avpasse kjøringen etter erfaring og kunnskap. Fart, mørkekjøring og bruk av moderne navigasjonsutstyr er meget utfordrende for mange båteiere, særlig for nybegynner, sier informasjonssjef Ingvar Johansen i Redningsselskapet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer