De siste par årene har livselskapene i snitt økt sin aksjebeholdning fra omlag 10 til rundt 25 prosent. Dette har hjulpet selskapene til å bygge opp betydelige reserver under børsoppgangen. Den globale tapsbølgen på norske og internasjonale børser fra mai i år har imidlertid ført til at livselskapenes samlede kursreserve er tapt. Dette tilsvarer et beløp som per 30. juni var på hele 15 milliarder kroner.
- Situasjonen ville vært enda verre, hadde ikke livselskapene fra 1997 overført en del av kapitalen til utenlandske børser, hevder Aamo. - De internasjonale børsene svinger ikke likt, og historien viser at Oslo Børs i ustabile tider fluktuerer mer enn de store internasjonale børsene. En børsnedgang på 10 prosent internasjonalt har i samme tidsrom gitt et fall på mer enn 30 prosent på Oslo Børs. Dette demonstrerer tydelig hvor viktig det er å spre eksponeringen på flere aksjemarkeder. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at livsforsikringsselskapene andel av utenlandske aksjer ved utgangen av 1. halvår i år var på 49 prosentmot 37 prosent ved samme tidspunkt i fjor.
Buffereffekten
Livselskapene bokfører sine aksjer til kostpris og markedsverdien vil ofte ligge høyere enn denne. Det er disse kursreservene som er tapt i de siste månedenes børsfall.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger