Ferdig rømmedressing er majones

Bare to av fire ferdige rømmedressinger har rømme som hovedingrediens.

IKKE RØMMEDRESSING: Skal man forholde seg til den normale oppfattelsen av hva en rømmedressing består av, er mange ferdigdressinger slett ikke rømmedressinger.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE RØMMEDRESSING: Skal man forholde seg til den normale oppfattelsen av hva en rømmedressing består av, er mange ferdigdressinger slett ikke rømmedressinger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rømmedressing kan være så mangt. Men oppskriftene har gjerne det til felles at dressingen hovedsaklig består av rømme, i tillegg til diverse krydder eller hvitløk.

Ferdiglagde rømmedressinger kan imidlertid være så mangt. Her har produktene gjerne det til felles at de hovedsaklig består av olje, ikke rømme.

IKKE RØMME: Bjerke Helgeroas Hvitløk- og rømmedressing har ikke rømme som sin største ingrediens, men majones. Dette skal visstnok være en gammel oppskrift, og nå er det rapsolje, etterfulgt av lettrømme, som er størst.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE RØMME: Bjerke Helgeroas Hvitløk- og rømmedressing har ikke rømme som sin største ingrediens, men majones. Dette skal visstnok være en gammel oppskrift, og nå er det rapsolje, etterfulgt av lettrømme, som er størst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis merOpptil 53 prosent fett

Bjerke Helgeroas Hvitløk- og rømmedressing oppgir majones av soyaolje som sin hovedingrediens. Bare 15 prosent av produktet skal bestå av rømme.

Produktet Litt Bedre Rømmedressing med hvitløk har rømme som sin ingrediens nummer fire. Produktet inneholder mer vegetabilsk olje med soya, yoghurt og vann.

Fader Martins Gourmet Rømmedressing har 37 prosent rømme. Dette er hovedingrediensen, mens nummer to er soyaolje.

Peppes Originale Rømmedressing har også rømme som største bestanddel, på baksiden beksrevet som "kremfløte og melkesyrekultur". På plass nummer to finner vi også her soyaolje.

Fettinnholdet blir derfor høyt: I Litt Bedre sin rømmedressing er hele 53 prosent rent fett, mens Fader Martins dressing inneholder 45 prosent fett. Dette er langt høyere enn hva hjemmelaget rømmedressing har. Tines feteste rømme, seterrømme, har 35 prosent fett. Lettrømmen inneholder 18 prosent, mens Ekstra Lett Rømme har så lite som 10 gram fett per 100 gram rømme.


Skylder på holdbarhet

– Hvorfor inneholder rømmedressingen deres mer majones enn rømme?

– Det er vanlig i mange dressinger. Man bruker gjerne majones som basis fordi det inneholder emulgatorer og fortykningsmidler man trenger, så det er ikke urasjonelt, sier kvalitetssjef Svein Myhre Andersen i Bjerke Spekemat og Delikatesse til DinSide.

Bjerkes rømmedressing DinSide fant i matbutikken skal ha hatt en gammel etikett med en gammel ingrediensliste, som ikke lenger er gjeldende. Den nye oppskriften har rapsolje som største ingrediens, og lettrømme som nummer to med 26 prosent av innholdet.

– Hvorfor laget dere en ny utgave?

– Vi ville ha rapsolje i stedet for soyaolje. Folk tror rapsolje er sunnere.

HOLDER LENGE: Rømmedressingene du finner i butikken kan ha stått der lenge. De har gjerne holdsbarhetstider på 90 dager.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HOLDER LENGE: Rømmedressingene du finner i butikken kan ha stått der lenge. De har gjerne holdsbarhetstider på 90 dager. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


"Bærer preg"

Uansett om det er soyaolje eller rapsolje, inneholder altså deres rømmedressing mer olje enn rømme. Årsaken til dette skal være holdbarhet. Rømme kan skille seg og "sprekke" når den blir gammel, mens rømmedressingen til Bjerke skal være like fin etter hele 90 dager. Dermed må man bruke olje, ifølge Andersen. Samtidig har altså både Peppes og Fader Martins rømmedressinger rømme som største ingrediens.

– Hadde vi hatt litt mer rømme kunne vi satt det først vi også. Markedsføringsmessig gjør det seg jo å ha rømme først i deklarasjonen, svarer Andersen hos Bjerke.

– Føler du at dere lurer forbrukeren ved å kalle noe for rømmedressing, når det er mer olje enn rømme i produktet?

– Vi skal ikke villede forbrukeren: Produktet skal bære preg av det navnet tilsier. Og det mener jeg rømmedressingen gjør.

– Smaksmessig, mener du?

– Ja. Men det er klart: Hadde vi klart å lage en rømmeessens som satt smak med bare 0,1 prosent innhold, da hadde vi vært ute å kjøre, innrømmer kvalitetssjefen.

Leser du innholds- fortegnelser? (Avsluttet)
Ofte(51%) 568
Av og til (31%) 344
Sjeldent(18%) 204
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Dette har du krav på

Loven stiller ingen krav til innholdet av rømme i rømmedressing. Den stiller få krav til innhold av noe som helst i noe som helst. Det loven derimot krever, er at matvarer har en ingrediensliste. Og om et produkt bruker en spesiell ingrediens i navnet sitt, skal det oppgis hvor mye av produktet som består av denne ingrediensen.

– Derfor er det alltid viktig at forbrukerne leser merkingen, har seniorrådgiver Anne-Pia Lødemel uttalt til DinSide.

Det betyr for eksempel at produkter som selges under ulike "rømmedressing"-navn må oppgi hvor mye rømme produktet inneholder. Men bare to av de fire rømmedressingene vi fant på butikken gjør dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer