Ferie for duppedittene

Stand-by funksjonene koster både kroner fra din lommebok, og bruker kraft tilsvarende to Altakraftverk for hele landet. Gi dem fri i påsken, men la varmtvannet stå på!

Publisert
Sist oppdatert

- Generelt råder vi folk til å la varmtvannstanken stå på i feriene, sier energirådgiver og sivilingeniør Torben Søraas i Enovas svartjeneste. - Blant annet for å forhindre utvikling av legionellabakterier i tanken, bør vannet holde minst 65 grader. Dessuten er det ofte forholdsvis lite å spare på å slå av tanken - vannet må jo varmes opp igjen, og lar du døren står åpen fra rommet hvor tanken er, vil den sørge for oppvarming av resten av boligen, sier han.

Sovende duppeditter

Stand-by funksjonene i de tusen hjem må ta en del av skylda for at strømforbruket vårt har økt med 50 prosent de siste 25 årene.

I tabellen ser du noen helt vanlige elektriske artikler, og hva som går med av strøm hvert år - uten at de i det hele tatt brukes.

Hvis standby tilsvarer 1360 kWh/år per husstand, og vi har 1,6 millioner husstander i landet, tilsvarer dette forbruket omtrent 2 milliarder KWh per år.

To Alta-vassdrag

- Men en stor del av denne "sløsingen" vil altså føre til direkte oppvarming av boligen. Når for eksempel TV-en står på standby, vil det utvikles varme som ikke er direkte tap. Dette oppvarmingsmåten er på ingen måte effektiv, men la oss si at 50% blir utnyttet. I så fall utgjør sløsingen noe over 1 milliard KWh årlig, og nesten to Altakraftverk, sier Søraas.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer