Ferieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter

Mange nyutdannede har ikke råd til ferie grunnet manglende opptjening. Det bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter. Departementet skal se på endringer.

SKAL VURDERES: Den norske ferieloven kan være i utakt med EØS-avtalen. I Danmark får nå alle arbeidstakere rett til fire ukers betalt ferie. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix
SKAL VURDERES: Den norske ferieloven kan være i utakt med EØS-avtalen. I Danmark får nå alle arbeidstakere rett til fire ukers betalt ferie. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Danskene har hatt samme ferielov som Norge, men denne endres fra neste år. Etter pålegg fra EU får alle dansker rett til fire ukers betalt ferie i løpet av et arbeidsår.

Ifølge advokatene Ragnhild J. Nakling og Julie Piil Lorentzen i advokatfirmaet Wiersholm er den norske ferieloven omtrent helt lik den danskene nå må endre, skriver Aftenposten.

– Vi oppfordrer regjeringen til å se på ferieloven. Den bør komme høyt på listen over saker man bør se på, sier Nakling til avisen.

Arbeids- og sosialdepartementet opplyser til Aftenposten at de nå vil vurdere det norske regelverket.

Den norske ferieloven skiller mellom rett til feriepenger og rett til ferie. Man får feriepenger, og ikke lønn, i ferien, men for å få feriepenger er man nødt til å ha opparbeidet retten til dem året før. Mange som ikke har opptjent feriepenger, dropper dermed å ta ut ferieuker de har krav på.

Arbeidsrettsdirektivet er en del av EØS-avtalen, og ifølge direktivets artikkel 7 skal medlemsstatene sikre alle arbeidstakere minimum fire ukers årlig betalt ferie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer