Kredittkort i ferien

Ferien ender med mareritt

Mange går i fella.

BETAL I TIDE: Kredittkortregningen kan bli fordoblet dersom man ikke betaler i tide og saken ender til inkasso. Foto: Odd Roar Lange
BETAL I TIDE: Kredittkortregningen kan bli fordoblet dersom man ikke betaler i tide og saken ender til inkasso. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmeferien ender i et økonomisk mareritt for mange. Og inkassobransjen venter et rush av saker når årets sommerferie er over.

En reise kan fort bli veldig kostbar dersom du ikke betaler i tide, og reisen til 20 000 kroner kan fort ende opp med en sluttregning på 40 000 kroner.

Sommerferien til inkasso

- I stedet for å innrømme at økonomien ikke strekker til, velger mange å kjøpe ferien på kreditt. Dermed blir mange sittende med en vond klump i magen. De vet godt at pengene må tilbakebetales på høsten - mest sannsynlig med en veldig høy rente, sier daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner, og fortsetter:

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- De siste to åra har antall forbrukslån som går til inkasso økt, og forbruksgjelda for privatpersoner har passert hele 100 milliarder kroner. Inkasso på forbrukslån øker mest for de mellom 18 og 30 år, og denne gruppa står alene for over 18 prosent av alle inkassosaker på forbrukslån.

Kredittkortfella

Selv om en god del har kontroll på hvordan de skal klare å betale tilbake summene de bruker med kredittkortet, er det mye som tyder på at det ikke er tilfellet for alle.

- Mange er dessverre ikke klar over hvor store konsekvensene kan bli av å få betalingsanmerkninger. Det kan fort ende med å bli svært kostbart. Dersom du utsetter tilbakebetalingen, kan du risikere å måtte betale tilbake langt mer enn det opprinnelig beløpet.

Og dersom man ikke betaler kan man til slutt ende opp med problemer med blant annet å leie bolig, ta opp lån og inngå avtaler på mobilkjøp, strøm og forsikring.

DRØM OG MARERITT: Ikke la drømmeferien ende med et økonomisk mareritt. Foto: Odd Roar Lanhe
DRØM OG MARERITT: Ikke la drømmeferien ende med et økonomisk mareritt. Foto: Odd Roar Lanhe Vis mer

God kontroll

Betalingsanmerkninger kommer først etter at forliksråd og namsmann har vært på banen, noe som tyder på at det er en svært alvorlig sak.

Ta derfor kontakt med dem du skylder penger for å få i stand en nedbetalingsavtale før saken ender hos namsmannen.

- Det er mange fordeler ved å handle på kreditt, men det forutsetter at man har kontroll på økonomien.

Tryggere med kredittkort

Ved å bruke kredittkortet riktig og hvis man innfrir hele saldo ved forfall, kan man faktisk spare penger hvis kredittkortene gir rabatter og såkalt cashback.

- Ved netthandel er det også tryggere å bruke kredittkort enn bankkort dersom du skulle bli utsatt for svindel. På denne måten trekkes beløpet du handler på kreditt i stedet for fra lønnskontoen.

ADVARER: Daglig leder Geir Grindland i Inkasso-Partner advarer mot å dra på ferier man egentlig ikke har råd til. Foto: Privat
ADVARER: Daglig leder Geir Grindland i Inkasso-Partner advarer mot å dra på ferier man egentlig ikke har råd til. Foto: Privat Vis mer

Lag en plan

Det er uansett helt avgjørende å ha en plan for tilbakebetaling for ikke å havne i inkassofella.

- Vær bevisst på at det ofte er høye gebyrer og renter ved tilbud om å dele opp betalingen.

De aller fleste kredittkort har inntil 45 rentefrie dager, men etter det stiger rentene og det er fort gjort å miste kontroll.

Hjem til inkasso

Mange betaler fortsatt dyrt for ferien de hadde i fjor. Og noen drar på ferie i år selv om de har mange ubetalte regninger som har forfalt.

- Det er dessverre mange som kommer hjem fra ferie til inkassokrav i posten. Mitt beste råd er ikke bruk mer penger enn man har.

Etter hver sommer stiger antall saker til inkasso. Og den gode ferieopplevelsen blir fort veldig kjip når du kommer hjem til postkassa som full av inkassokrav/purringer.

Dårlig ferietrend

- Hvert år ser vi at antall inkassosaker stiger etter sommeren. Vanligvis er det en økning på ti prosent i antall ferierelatert inkassosaker fra august og utover høsten. Vi ser at folk bruker mer penger på ferien enn de har råd til.

Og, det er ingen tvil om at det kommer til å bli trangt for mange nordmenn den kommende tiden, tror Grindland.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer