Ferien rett i do

Rundt 10.000 nordmenn søkte i fjor om erstatning fra forsikringsselskapet på grunn av diaré i ferien, men mørketallene er store. Med bedre opplysning kunne mange av tilfellene vært unngått.

Publisert
Sist oppdatert

I fjor fikk forsikringsselskapene inn 32.813 meldinger om skade i forbindelse med reiser. Om lag 30 prosent oppgir diaré som årsak til forsikringskravet.

- Rundt 60 prosent melder om ulike infeksjoner. Halvparten av disse er diaré. Resten skyldes hovedsakelig øre-, nese- og halsinfeksjoner samt influensa, sier medisinsk fagdirektør Sverre Kjølstad i Europeiske Forsikring.

- Men langt fra alle tilfellene av diaré blir meldt til oss eller myndighetene. Tallene er trolig langt høyere, understreker han.

Sykdom på reise kostet norske forsikringsselskaper 185,9 millioner kroner i fjor, og det er en økning på nesten 18 prosent fra 2001. Farmasøyt Trond Raudsandmoen i Alliance apotekene mener at mange sykdomstilfeller kunne vært unngått.

Hygiene viktig
- Det lønner seg å sjekke på forhånd hvilke sykdommer man er utsatt for å få i det landet man skal besøke. Malaria er utbredt i Afrika og visse deler av Asia og Sør-Amerika, likeså er det mange som får mageinfeksjoner i disse landene. Malaria skyldes en parasitt som overføres via myggstikk. Denne sykdommen er vankelig å behandle, så det er viktig å beskytte seg mot smitte. Dette gjøres ved hjelp av legemidler som benyttes under hele oppholdet, og ved å dekke seg til med klær samt bruke myggmiddel, sier Raudsandmoen.

For å unngå diaré anbefaler Raudsandmoen å holde seg til mat som er kokt, stekt eller skrelt. Koleravaksine kan redusere risikoen for diaré.

- I tillegg er en god personlig hygiene viktig. Husk alltid å vaske hendene før måltidet. Enkelte mener også at reisediaré kan forebygges med tabletter som inneholder melkesyrebakterier. Disse skal tas både før avreise og under oppholdet, sier han. - Og når uhellet først er ute, er det viktig å få nok væske. Drikk daglig to-tre liter vann, Farris eller andre drikker som inneholder salt eller fruktsukker. Prøv også å få i dag litt mat, og ha alltid med deg stoppende tabletter dersom du bruker transportmiddel uten toalett, sier han.

Barna utsatt
Raudsandmoen opplyser at særlig barn er i risikogruppen for å få diaré og andre infeksjonssykdommer under utenlandsopphold.

- Små barn er mindre motstandsdyktige mot andre bakteriefloraer, samtidig som effekten av diaré er spesielt farlig for unger. Væsketapet kan være så stort at kroppen tørker ut, sier Raudsandmoen. - På apoteket anbefaler vi reisende med barn om å ha med GEM for å rehydrere barn med diaré. GEM er en sukker- og saltblanding som løses i vann.

Ifølge Alliance apotekene er nordmenn flest flinke til å forberede seg på ferieoppholdet, også når det gjelder helsa.

- Det er mange som spør oss om hjelp til reiseapoteket, særlig i forbindelse med turer til fjerne himmelstrøk. Et slikt apotek bør alltid inneholde faste medisiner, solkrem, myggbeskyttelse, kløestillende middel, reisesyketabletter, smertestillende- og febernedsettende midler, middel mot diaré, plaster og sterile kompresser, sårrensemiddel og sårsalve, desinfiserende våtservietter og prevensjon, sier Raudsandmoen

Slik unngår du å bli syk i ferien:
* Vurder reisemål utfra risiko og ta vaksinene du trenger før du reiser.
* Bruk klær og solkrem med høy faktor for å unngå solbrenthet og solstikk
* For mat gjelder alltid regelen - Kok det, stek det, skrell det eller kast det
* Kjøp vann på flaske eller kok det om mulig
* Vær nøye på hygienen og husk reiseapoteket

 

Mozon.no, 09.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer