I fjor fikk forsikringsselskapene inn 32.813 meldinger om skade i forbindelse med reiser. Om lag 30 prosent oppgir diaré som årsak til forsikringskravet.
- Rundt 60 prosent melder om ulike infeksjoner. Halvparten av disse er diaré. Resten skyldes hovedsakelig øre-, nese- og halsinfeksjoner samt influensa, sier medisinsk fagdirektør Sverre Kjølstad i Europeiske Forsikring.
- Men langt fra alle tilfellene av diaré blir meldt til oss eller myndighetene. Tallene er trolig langt høyere, understreker han.
Sykdom på reise kostet norske forsikringsselskaper 185,9 millioner kroner i fjor, og det er en økning på nesten 18 prosent fra 2001. Farmasøyt Trond Raudsandmoen i Alliance apotekene mener at mange sykdomstilfeller kunne vært unngått.
Hygiene viktig
- Det lønner seg å sjekke på forhånd hvilke sykdommer man er utsatt for å få i det landet man skal besøke. Malaria er utbredt i Afrika og visse deler av Asia og Sør-Amerika, likeså er det mange som får mageinfeksjoner i disse landene. Malaria skyldes en parasitt som overføres via myggstikk. Denne sykdommen er vankelig å behandle, så det er viktig å beskytte seg mot smitte. Dette gjøres ved hjelp av legemidler som benyttes under hele oppholdet, og ved å dekke seg til med klær samt bruke myggmiddel, sier Raudsandmoen.
For å unngå diaré anbefaler Raudsandmoen å holde seg til mat som er kokt, stekt eller skrelt. Koleravaksine kan redusere risikoen for diaré.
- I tillegg er en god personlig hygiene viktig. Husk alltid å vaske hendene før måltidet. Enkelte mener også at reisediaré kan forebygges med tabletter som inneholder melkesyrebakterier. Disse skal tas både før avreise og under oppholdet, sier han. - Og når uhellet først er ute, er det viktig å få nok væske. Drikk daglig to-tre liter vann, Farris eller andre drikker som inneholder salt eller fruktsukker. Prøv også å få i dag litt mat, og ha alltid med deg stoppende tabletter dersom du bruker transportmiddel uten toalett, sier han.
Barna utsatt
Raudsandmoen opplyser at særlig barn er i risikogruppen for å få diaré og andre infeksjonssykdommer under utenlandsopphold.
- Små barn er mindre motstandsdyktige mot andre bakteriefloraer, samtidig som effekten av diaré er spesielt farlig for unger. Væsketapet kan være så stort at kroppen tørker ut, sier Raudsandmoen. - På apoteket anbefaler vi reisende med barn om å ha med GEM for å rehydrere barn med diaré. GEM er en sukker- og saltblanding som løses i vann.
Ifølge Alliance apotekene er nordmenn flest flinke til å forberede seg på ferieoppholdet, også når det gjelder helsa.
- Det er mange som spør oss om hjelp til reiseapoteket, særlig i forbindelse med turer til fjerne himmelstrøk. Et slikt apotek bør alltid inneholde faste medisiner, solkrem, myggbeskyttelse, kløestillende middel, reisesyketabletter, smertestillende- og febernedsettende midler, middel mot diaré, plaster og sterile kompresser, sårrensemiddel og sårsalve, desinfiserende våtservietter og prevensjon, sier Raudsandmoen
Slik unngår du å bli syk i ferien:
* Vurder reisemål utfra risiko og ta vaksinene du trenger før du reiser.
* Bruk klær og solkrem med høy faktor for å unngå solbrenthet og solstikk
* For mat gjelder alltid regelen - Kok det, stek det, skrell det eller kast det
* Kjøp vann på flaske eller kok det om mulig
* Vær nøye på hygienen og husk reiseapoteket
Mozon.no, 09.03.2004