Jobbytte

Feriepenge-tabbe kan gi skattesmell

Har du byttet jobb, kan det være lurt å få feriepengene fra tidligere arbeidsgiver utbetalt før nyttår.

NY JOBB: Får du feriepengene i det siste lønningsoppgjøret før nyttår, blir det skattetrekk, men er alternativet skattefrie feriepenger ved jobbytte? Les saken for å få svar! Foto: Berit Njarga
NY JOBB: Får du feriepengene i det siste lønningsoppgjøret før nyttår, blir det skattetrekk, men er alternativet skattefrie feriepenger ved jobbytte? Les saken for å få svar! Foto: Berit Njarga Vis mer
Publisert

Dersom du bytter jobb, blir vanligvis de opparbeidede feriepengene utbetalt i det aller siste lønningsoppgjøret, men hvis din gamle arbeidsgiver godtar det, kan du avtale at de betales ut etter nyttår.

Mange foretrekker det siste alternativet her, fordi de tror det sparer dem skatt, for blir feriepengene utbetalt påfølgende år, skal det nemlig ikke trekkes skatt av utbetalingen, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Skattemyte

Ja, feriepengene er fritatt for såkalt forskuddstrekk.

Får du feriepengene i det siste lønningsoppgjøret før nyttår, blir det skattetrekk. Men alternativet er ikke skattefrie feriepenger, understreker Kvadsheim: Du trekkes bare for mer skatt på resten av lønna dersom du får feriepenger uten skattetrekk.

Skattekortet er justert slik at det trekkes litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, slik at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.