Feriepengene er ikke skattefrie

Skattetrekket fordeles på årets øvrige 10,5 måneder.

MER UTBETALT: Ja, du får mer penger utbetalt i juni enn du vanligvis får. Men det er ikke fordi feriepengene er skattefrie. Skatten betaler du nemlig i årets øvrige 10,5 måneder.  Foto: DINSIDE
MER UTBETALT: Ja, du får mer penger utbetalt i juni enn du vanligvis får. Men det er ikke fordi feriepengene er skattefrie. Skatten betaler du nemlig i årets øvrige 10,5 måneder. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Feriepengene utbetales for de fleste arbeidstakere i disse dager. Men trodde du at feriepengene er skattefrie? Da tar du feil.

Du betaler skatt av feriepengene på lik linje med all annen arbeidsinntekt.

LES OGSÅ: Så mye feriepenger har du krav på

Slik ser regnestykket ut

Det er hele årets inntekt som legges til grunn når skatten beregnes. Deretter fordeles det årlige skattebeløpet på 10,5 måneder.

Dermed utbetales feriepengene som helt trekkfrie og julelønnen med halvt skattetrekk. Det er altså en vesentlig forskjell på skattefri og trekkfri.

//www.dinside.no/789330/slik-blir-din-skatt-i-2014">HER KAN DU PLOTTE INN DINE EGNE TALL
HER KAN DU PLOTTE INN DINE EGNE TALL Vis mer


NY JOBB? Unngå toppskatt på feriepengene

Lurt å dobbeltsjekke nå

Ditt skattetrekk eller tabellkort tar hensyn til normal variasjon i inntekten og bygger på prognoser fra fjoråret. Dermed kan skattetrekket hittil i år faktisk være feil i forhold til hva du skal betale i skatt for 2015.

Nå som vi er halvveis inn i året kan det være lurt å sjekke om du ligger greit an.

Har du fått barn eller blitt enslig forsørger i løpet av det siste året, kan dette bidra til å redusere skatten din. Ny jobb med nye lønnsbetingelser, eller store endringer i gjeldsrenter, bidrar også til å sende skatten din opp eller ned.

Hvordan du ligger an kan du sjekke ved å legge inn egne tall i Dinsides skattekalkulator

En e-post er nok

Ser det ut til at du betaler for lite skatt, kan du enkelt ordne opp i dette ved å sende en e-post til lønningskontoret på jobben din.

Du kan selv be arbeidsgiver øke skattetrekket med et konkret beløp hver måned, og dermed unngå restskatt neste år, eller sikre deg en «bonus» til neste sommer hvis du har dårlig sparedisiplin og trenger å få sparepengene ut av syne.

Husk imidlertid at sparing i for eksempel fond eller høyrentekonto er mer lønnsomt. Rentesatsen hos Skatteetaten ligger for tiden på bare 0,91 prosent.

Dersom du mener skattetrekket på skattekortet er for høyt, må du ta kontakt med Skatteetaten eller gå inn via Altinn for å endre grunnlaget for skattekortet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer