Ferske flygeledere tjener mest

Med en startlønn på nær 600.000 i året, er det få andre stillinger som gir så godt betalt fra start. Av: Ronja Rognmo

Nyutdannede flygeledere har en startlønn på rundt 570.000 i året. Foto: KIM JANSSON/PER ERVLAND
Nyutdannede flygeledere har en startlønn på rundt 570.000 i året. Foto: KIM JANSSON/PER ERVLAND Vis mer

På Avinors flygelederutdanning tar de inn mellom 20 og 30 studenter i året. Dette betyr at det kun er et fåtall av søkerne som får muligheten til å kommer inn på utdanningen.

Studerer til å bli flygeleder i USA

For å finne de som er best egnet til å bli flygeledere, må søkerne gjennom en rekke omfattende prøver. Her blir de testet i alt fra logiske ferdigheter, romforståelse, oppfatningsevne, språkforståelse, reaksjonstid og stresstoleranse, til simultankapasitet og psykisk utholdenhet. Det er med andre ord ikke bare bare å komme inn på utdanningen.

Nebojsa Petkov (22) er en av de heldige som kom gjennom nåløyet. Det året han søkte var det kun 28 av 500 søkere som ble plukket ut.

– Det var definitivt svært krevende å komme inn på utdanningen, men absolutt verdt det. Personlig har jeg ønsket å bli flygeleder helt siden jeg var ung.

– Noe av det som fristet var en kombinasjon av prestisjen av å kunne være en av de få som klarer utdanningen, muligheten til å jobbe hvor som helst i Norge og Europa og de gode jobbmulighetene. Det at det er en kort utdanning og at det gir en god lønn er heller ikke så dumt, sier han til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.