Fet av buffet

Et variert kosthold er som regel bra for kroppen din. Men mer variasjon øker også risikoen for overspising og fedme.

Publisert
Sist oppdatert

Hender det at du fyller for mye på tallerkenen når du står ved et koldtbord? Og at du spiser mer enn du egentlig hadde tenkt? Det er slett ingen tilfeldighet.

Et variert tilbud av mat og snack gjør at du spiser mer enn du tror. Mor har derfor rett når hun forteller deg at magen blir mett før øyet.

Sleipe markedsførere
Forskere innen markedsføring og salg har lenge vært klar over dette fenomenet. Men for deg og meg er det ikke like lett å holde matchvekten når vi stadig blir utsatt for nye fristelser.

- Små detaljer som farger og variasjon kan få oss til å overspise uten at vi er klar over det. Såfremt du ikke er fysisk fullstappet er det alltid plass til litt mer mat. Fysiske faktorer som sult er ikke det eneste som avgjør hvor mye vi spiser, andre faktorer i miljøet kan også påvirke forbruket vårt, forteller Barbara Kahn ved University of Pennsylvania til webmagasinet WebMD.

Hun har sammen med kolleger gjennomført flere forsøk som viser hvordan variasjon påvirker mengden mat vi putter i oss.

Mat med farger
Dersom du kan spise fra tre boller med forskjellige typer yoghurt vil du spise 23 prosent mer enn om du bare har én bolle. Variasjonen gjør at du får lyst på mer.

Et annet eksperiment viste hva som skjedde når frivillige deltakere fikk forsyne seg av flere boller med farverike godterier. Dersom godteriet var organisert etter farge spiste deltakerne mindre enn når fargene ble blandet i bollene. Et økende antall farger betød også at deltakerne spiste mer.

Slankende disiplin
Om du er opptatt av kostholdet ditt bør du derfor passe på hva som skjer neste gang du står foran et koldtbord med alt fra karbonadekaker til karamellpudding.

Det viktigste rådet fra de amerikanske forskerne er å forsyne seg med en eller to ting av gangen. Og om det er du som inviterer til mat bør du unngå å laste bordet med flere fat av den samme maten. Sunne saker som grønnsaker og frukt kan du derimot plassere så variert og blandet som mulig - da vil gjestene også spise mer av det.

Mozon 16.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer