Fet av buffet

Et variert kosthold er som regel bra for kroppen din. Men mer variasjon øker også risikoen for overspising og fedme.

Publisert
Sist oppdatert

Hender det at du fyller for mye på tallerkenen når du står ved et koldtbord? Og at du spiser mer enn du egentlig hadde tenkt? Det er slett ingen tilfeldighet.

Et variert tilbud av mat og snack gjør at du spiser mer enn du tror. Mor har derfor rett når hun forteller deg at magen blir mett før øyet.

Sleipe markedsførereForskere innen markedsføring og salg har lenge vært klar over dette fenomenet. Men for deg og meg er det ikke like lett å holde matchvekten når vi stadig blir utsatt for nye fristelser.

- Små detaljer som farger og variasjon kan få oss til å overspise uten at vi er klar over det. Såfremt du ikke er fysisk fullstappet er det alltid plass til litt mer mat. Fysiske faktorer som sult er ikke det eneste som avgjør hvor mye vi spiser, andre faktorer i miljøet kan også påvirke forbruket vårt, forteller Barbara Kahn ved University of Pennsylvania til webmagasinet WebMD.

Hun har sammen med kolleger gjennomført flere forsøk som viser hvordan variasjon påvirker mengden mat vi putter i oss.

Mat med fargerDersom du kan spise fra tre boller med forskjellige typer yoghurt vil du spise 23 prosent mer enn om du bare har én bolle. Variasjonen gjør at du får lyst på mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.