Fet av kjøleanlegg

Det er ikke bare maten som påvirker vekta vår. Air condition er nok det merkeligste på den lange listen over muligheter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kampen mot overvekt leter vi stadig etter flere unnskyldninger på hvorfor kiloene ikke vil forsvinne. Nå har forskere kanskje funnet deler av svaret:

Les også: Dette blir du feit av: Venner, søvnmangel og et variert kosthold

Gener
- Vi spiser mer og trener mindre, og dermed øker vekten vår, men enkelte ser ut til å legge på seg ekstra mye. De spør seg selv: ”Jeg spiser det samme og trener like mye som vennen min, så hvorfor er jeg tjukkere”, sier professor Andrew Hattersley ved Peninsula Medical School i England, til The Independent.

Avisen har muligens har svaret: Britiske forskere har nemlig funnet et gen som kan føre til overvekt. Dette genet regulerer mengden med fett i kroppen. Rundt halvparten av alle europeere har denne genvarianten og veier i gjennomsnitt cirka én kilo mer enn dem uten genet.

Les mer her: Feit av fedme-gen:

Hormoner
Hormonet leptin er et av nøkkelhormonene som blant annet er ansvarlig for å redusere sultfølelsen og øke metthetsfølelsen. En uvanlig genetisk forstyrrelse fører til en fullstendig mangel på leptin. Ifølge en studie spiste pasienter overdrevent mye, likte alle mattyper og ble svært overvektige. Etter å ha blitt behandlet med leptin ble de mindre sultne, ble mer kresne og gikk ned i vekt.

Les også: Sprøyte minker matlysten

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Air conditioning
Har du noen gang tenkt på at kjøleanlegget kan gjøre deg mer enn bare kald? Målet med et kjøleanlegg er å opprettholde normaltemperatur, slik at kroppen ikke trenger å regulere kroppsvarmen. Men når denne temperaturen ikke opprettholdes, kan vi gå ned i vekt. Studier viser nemlig at når det er for kaldt, øker forbrenningen for at vi skal holde oss varme, og når det er for varmt reduseres appetitten vår.

Ved å holde huset varmt om vinteren og kaldt om sommeren, slik vi gjør mer nå enn før i tiden, hindrer vi disse naturlige påvirkingene.

Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen ved ThemaNutrition mener imidlertid at man skal ta dette punktet med litt forbehold.

- Jeg tror nok denne effekten er relativt begrenset, og ikke det som skiller en klinisk fet person fra en lett overvektig person. Men det er klart at kroppens temperaturregulering er med å regulere hvilemetabolismen, og jo høyere hvilemetabolisme, jo større energiforbruk og jo lettere å regulere vekten ned, sier hun.

Dårlig kosthold under svangerskap
Hvis mor har et dårlig kosthold under svangerskapet kan et foster spå at tilgjengeligheten av mat i fremtiden blir knapp. Fosteret sørger derfor for å lagre fett, ifølge forskere. Men hvis denne spådommen er falsk og tilgjengeligheten av mat, og spesielt fettrik mat, er høy, kan barnets stoffskifte fra tidlig alder av programmeres for overvekt i voksen alder.

I et forsøkt på babyrotter, forsøkte forskerne å se på effekten av morens kosthold på babyrottene. Det var større risiko for at babyrottene som fikk mye fet mat i livmoren eller etter fødselen, var overvektige etter ti uker.

Les også: God helse som gravid

Bli forkjølet
Virus som sørger for tette neser og såre halser kan også før til overvekt. Det viser i alle fall forsøk på kylling og mus som ble infisert med en spesiell type virus som i mange tilfeller sørger for forkjølelser og vonde halser. De infiserte dyrene la på seg mer enn de som ikke var infisert, selv om de ikke spiste mer. Forskerne tror det er fordi viruset trigger utviklingen av fettceller i kroppen.

Les også: Styr unna sommerforkjølelsen

Les også: Mat-uvanene du bør unngå

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer