Fete kvinner får Alzheimers

Overvekt har en klar sammenheng med utvikling av Alzheimers sykdom hos kvinner. Det viser en svensk undersøkelse som ble publisert mandag.

Publisert
Sist oppdatert

Den svenske undersøkelsen tok for seg 392 eldre mennesker fra fylte 70 til 88 år. Konklusjonen er at for hver økning av 1.0 i Body Mass Index øker risikoen for utvikling av Alzheimers sykdom for kvinner med 36%. Resultatene er publisert i mandagens utgave av Archives of Internal Medicine

Også senil demens
Tidligere studier har vist en sammenheng mellom overvekt og senil demens, men sammenhengen med Alzheimers har ikke tidligere vært kjent. Årsaken til at resultatene ikke er gyldige for menn ligger antagligvis at overvektige menn i langt større grad dør før de kommer i kritisk alder for utvikling av sykdommen.

BMI
Body Mass Index regnes ut på grunnlag av et menneskes vekt og høyde. Om du har en høy BMI har du for mange kilo på kroppen i forhold til høyden. En BMI på over 25 regnes som overvektig.

Overvekt er et samfunnsproblem
- Jeg hører ofte eldre mennesker fortelle meg at de ikke lenger trenger å passe vekten når de er blitt gamle. Men overflødige kilo er helt klart fortsatt en helserisiko i høy alder, særlig for risikoen for Alzheimers sykdom, sier forsker Deborah Gustafson som har ledet undersøkelsen.

- Ettersom stadig flere mennesker lever til å bli både 80 og 90 år gamle kan vi si at overvekt hos eldre kan bli et alvorlig samfunnsproblem, sier Gustafson.

Mozon 15.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer