Fetende lykkepiller

Lykkepillen og andre medisiner mot depresjon kan være fetende. Jo mer effektive medisinene er, desto større ser vektøkningen ut til å være.

Publisert
Sist oppdatert

Medisiner mot psykiske lidelser aktiverer gener som påvirker fettproduksjonen i kroppens celler, skriver Bergens Tidende.

Professor ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin, Vidar M. Steen, har med kollega Johan Fernø ledet forskningsprosjektet ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen.

Der kom de frem til at visse medisiner mot psykoser og depresjonpåvirker gener som regulerer fettsyntesen i kroppen. Men Steen presiserer at det ikke er grunn til panikk.

- Det er viktig å være klar over at det å være fet ikke gir økt risiko for sinnslidelser, eller omvendt, sier han til BT.

Høyere vekt av god medisinFor å finne hvilke gener som fører til økt vekt, isolerte forskerne lever og hjerneceller som var blitt behandlet med antipsykotika og antidepressiva. Det viste seg at et tjuetalls gener ble kraftig aktivert, og alle tilhørte fettsyntesen. Den største vektøkningen kom fra de mest effektive medikamentene.

Steen understreker at det ikke er forsket tilstrekkelig på dette, og skal nå undersøke om mekanismen som fører til overvekt har sammenheng med de mekanismene som gjør at medisinen fungerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer