Fett og protein gir samme effekt

Karbo-fattige dietter er på moten. Men hva du erstatter karbohydratene med, ser ut til å være ett fett.

Publisert
Sist oppdatert

Moderne slanketeorier peker ofte på den samme hovedfienden: Karbohydratene.

Men så begynner kranglingen. For hva skal de velskmakende karbohydratene erstattes med?

Nå mener australske forskere at proteiner eller fett går ut på ett. En erstatning med mye fett og lite proteiner ser nemlig ut til å være like slankende som mer protein og mindre fett.

Ti kilo lettereForskerne har testet to forskjellige dietter på 73 overvektige menn og kvinner uten diabetes. I begge diettene var karbohydratene begrenset til 30 prosent av det totale energi-inntaket, forskjellen besto i mer fett i den ene dietten og mer proteiner i den andre.

Alle deltakerne fulgte dietten i en periode over 12 måneder og gikk ned nesten ti kilo i gjennomsnitt. Men forskjellene i vektnedgang mellom de to diettene var ikke store nok til å ha noen statistisk betydning.

Teller heller kalorierDe australske forskerne mener at den totale energien i kostholdet uansett er viktigere enn å finregne på karbohydrater, proteiner eller fett.

- De fleste studier har vist at energi-innholdet er viktigere enn næringstypen for den totale vektnedgangen, skriver forskningsleder Peter Clifton ved Universitetet i Adelaide i sin rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer