Fett og sukker til syke barn

– Alvorlig syke barn har ofte et større energibehov og bør spise ekstra kaloririk mat, sier ernæringsfysiolog Kjersti Birketvedt ved Barneklinikken på Rikshospitalet. Smør, fløte og sjokolade anbefales.

Publisert
Sist oppdatert

- Barn med lungesykdommer, kreft, hjertefeil eller hyppige infeksjoner spiser ofte for lite. For å hindre underernæring får syke barn næringsdrikker som selges i apotek. Vi ønsker å gi fortvilte foreldre og helsepersonell inspirasjon til å lage energirik og næringsrik mat på egen hånd, slik at syke barn får mer matlyst, sier Kjersti Birketvedt til Newswire.

Birketvedt og hennes kollega Anne Kørner Bueso lanserer denne uken et nytt oppskriftshefte med fargerike frokost-, lunsj- og middagsretter for barn med spise- og ernæringsproblemer. Oppskriftene og anbefalingene er laget av Rikshospitalet og Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Heftet trykkes i et opplag på 100 000 og skal brukes på landets sykehus og helsestasjoner.

- Også friske barn har perioder der de spiser lite, for eksempel i forbindelse med infeksjoner. Men friske barn kompenserer for sykdomsperioder med å spise når formen er bedre. Våre anbefalinger gjelder barn med kroniske sykdommer som påvirker matinntaket, sier Birketvedt.

Fett og sukkerKakao med eggeplomme og marshmellow, arme riddere og muffins er blant de fete rettene som anbefales i det nye heftet ’’Når barn ikke har matlyst’’.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.