Fettsyre kan bekjempe tretthet

Forskere undersøker nå om kronisk trette kan bli bedre av et fiskeolje-basert kosttilskudd med høyt innhold av EPA-fettsyrer.

Publisert
Sist oppdatert

Fettsyre kan bekjempe tretthet
Forskere undersøker nå om kronisk trette kan bli bedre av et fiskeolje-basert kosttilskudd med høyt innhold av EPA-fettsyrer.

Kronisk tretthet fører til en lang rekke symptomer, som muskelsmerter, hukommelsestap og utmattelse - som kan vare i årevis og lenke de som lider av det til sengen.

En liten studie, som er gjort av engelske forskere og publisert i tidsskriftet Acta Psychiatrica Scandinavica, påviste en kjemisk ubalanse i hjernen på pasienter med tilstanden.

Doktor Basant Puri og hans kolleger ved Hammersmith Hospital i London brukte moderne systemer for hjerne-scanning for å måle den kjemiske aktiviteten i hjernen.

De undersøkte en gruppe på åtte personer som var blitt diagnostisert med tilstanden og like mange friske mennesker.

Blant de kronisk trette fant de høyere nivåer av to nøkkelkjemikalier, cholin og kreatin. Cholin er viktig for å kontrollere fettnivået i hjernecellene mens kreatin sørger for energien.

Disse resultatene førte til en teori om at daglig tilskudd av et kosttilskudd med høyt innhold av EPA-fettsyrer kan lette flere av symptomene knyttet til sykdommen. Tidligere studier har vist at EPA har evnen til å rette opp ubalanse i hjernen.

Forskerne bestemte seg for å bruke kosttilskuddet eye-q i undersøkelsene, som har et høyt innhold av EPA.

De første delene av dette studiet er nå ferdig - og resultatene vil snart bli offentliggjort.

Teorien er at cholin og kreatin blir beskyttet av bestemte typer fettsyrer i hjernen, og at tilskudd av disse vil kunne rette opp ubalansen.

- Denne studien vil vise om kronisk trette som får en EPA-rik fettsyre vil få en god effekt på ubalansen i hjernen, sier Basant Puri.

Den ideelle organisasjonen ”Handling for kronisk tretthet” advarte mot å ha for høye forhåpninger til resultatene.

- Kronisk tretthet er en kompleks tilstand, og vi har ennå ikke noen beviser for at det skyldes utelukkende ett forhold, men vi vil se på forskningen med stor interesse, sier Chris Clark, som leder organisasjonen.

Mozon.no, 06.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer