FHI advarer mot falske Smittestopp-SMSer

NRK lagde et system for å sende falske SMS fra Smittestopp-tjenesten på ti minutter. Folkehelseinstituttet advarer mot at løsningen kan misbrukes på denne måten.

ADVARER MOT SVINDEL: Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing ble lansert 16. april. Nå advarer Folkehelseinstituttet mot falske SMS-meldinger som ser ut som om de er sendt fra Smittestopp-tjenesten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ADVARER MOT SVINDEL: Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing ble lansert 16. april. Nå advarer Folkehelseinstituttet mot falske SMS-meldinger som ser ut som om de er sendt fra Smittestopp-tjenesten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittestopp-appen ble lansert 16. april. Både før og etter lanseringen har det vært kritikk mot appen, og Forsvaret er en av virksomhetene som har sagt at den ikke er trygg nok for noen deler av Forsvarets ansatte.

Under utredningen av appens sikkerhet, ble det avslørt at tjenesten lett kunne misbrukes ved å sende falske SMS-varslinger.

Appen virker slik at du skal få varsler på SMS dersom du har vært i nærheten av andre Smittestopp-brukere som seinere får påvist coronaviruset. Men det er mulig å sende falske SMS-er som via en lenke leder deg til falske nettsider som ikke har noe med appen å gjøre.

Dette er svindelmetoder som er mye brukt og som vi jevnlig omtaler på Dinside. Svindel-SMS-er sendt fra noe som ser ut som kjente selskaper ønsker å lede folk til å klikke på lenker som gir svindlere tilgang på sensitiv informasjon.

- Kan misbrukes

I FHIs vurdering av personvernkonsekvenser står det at: «SMS-varslingen kan misbrukes ved å sende ut SMS til norske innbyggere med forfalsket avsendernummer,» skriver NRK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer