Fido motvirker allergi

Barn som vokser opp med en hund har lavere risiko for å utvikle allergi. Men en katt i huset gir ikke samme effekt

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Om du har allergi i familien kan det være en fordel for barna å vokse opp med en hund i huset. Det viser en amerikansk undersøkelse som er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Utvikler immunforsvaret
Lederen av studiet, doktor James E. Gern ved University of Wisconsin-Madison gleder seg over resultatene. Men han advarer også mot å anbefale hundehold i alle husholdninger. Han legger vekt på at det fortsatt er nødvendig med mer forskning for å være sikker på hvordan hunder faktisk kan forebygge allergier.

- Vi ønsker å forstå hvilke faktorer som bidrar til utviklingen av et sunt immunforsvar. En slik forståelse vil forhåpentligvis vise oss veien mot nye forebyggende medisiner mot allergiske sykdommer, sier Gern til Reuters i dag.

Mindre eksem med hund
Undersøkelsen bygger på et studie av 285 familier med nyfødte barn. 101 familier hadde også en hund mens katter var tilstede i 84 av familiene. I alle familiene hadde enten mor eller far problemer med allergier.

Forskerne fant at barna med en hund i familien hadde mindre eksem enn de andre barna. Eksem hos barn er en sterk indikator på andre allergiske sykdommer. Men for familiene med katt i huset fant man ingen tilsvarende sammenheng.

I tillegg så det ut til at barn med hund i familien utviklet mindre av et protein som assosieres med allergier, samt høyere nivåer av et stoff som forhindrer allergiske reaksjoner.

Møkk som vaksine
De amerikanske legene har en klar oppfatning av hva som er årsaken til reduksjonen av allergier hos barna. Tidlig eksponering til møkk og bakterier ser nemlig ut til å gi immunforsvaret en ekstra oppsving og forebygge senere sykdommer. Og om det er basselusker du er på jakt etter, er en hund det perfekte valg.

- I tråd med denne teorien er hunder mye bedre enn katter. De er mindre rensligere, større og mer troende til å slikke barna i ansiktet, forklarer Gern.

Mozon 11.02.2004

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer