Figur som timeglass øker fruktbarheten

Menn har lenge sett på kvinner med timeglassfigurer som kvinne ikon, og nå viser nyere forskning viser at dette ikke bare er en overflatisk bedømmelse.

Publisert
Sist oppdatert

Henning Aarset

Kvinner med timeglassfigur har sannsyneligvis enklere for å bli gravide.

- Grunnen til dette er at kvinner med store bryster og smal midje har et høyere hormon nivå, melder the Journal of the Royal Society of Medicine i følge BBCs nettutgave.

Undersøkelsen ble gjennomført på 119 polske kvinner. Forskerne målte vekten og kroppsfettet på alle kvinnene. I tillegg målte de omkretsen rundt livet, hoftene og brystene.

Det ble også tatt prøver av kvinnene under menstruasjonssyklusen for å måle nivået til de to hormonene progesteron og østradiol. Progesterons viktigste funksjon er sammes med østradiol å forberede livmorslimhinnen til det befruktede egget og å beskytte graviditeten.

Høye verdier for disse hormonene gir en god indikasjon på om en kvinne vil få en vellykket graviditet.

Kvinnene ble kategorisert inne i følgende fire grupper: Store bryster og smal midje. Store bryster og bred midje. Små bryster og smal midje og små bryster og bred midje.

Studiene viste at kvinner med store bryster og small midje hadde et høyere hormonnivå enn de resterende.

Disse kvinnene hadde 26 prosent høyere østradiol nivå enn gjennomsnittet, og 37 prosent høyere østradiol nivå midt i menstruasjonssyklusen enn kvinnene i de tre andre kategoriene. I tillegg hadde de samme kvinnene et noe høyere progesteron nivå enn de resterende.

Næringsvett
Dr Grazyna Jasienska fra Harvard Universitet, som ledet studiene sier i avhandlingen at timeglassfiguren er noe som er populært i den vestlige kulturen, men ikke andre steder i verden.

Hun sier videre at menn fra ikke vestlige samfunn heller favorittiserer fyldige figurer, noe som indikerer høy ernæringsstatus fremfor timeglassfiguren.

Videre sier Dr Jasienska at Barbie, som har blitt et symbol på kvinnelig skjønnhet i den vestlige verden, nå ser ut til å ha en biologisk grunnforankring.

Ikke konkluderende
Dr Martin Tovee fra University of Newcastle, som har forsket på hva som gjør at mennesker tiltrekkes av hverandre, sier til BBC at Royal Society sin avhandling ikke er konkluderende.
- Det resultatene fra denne rapporten antyder er at forholdet mellom bryststørrelse og liv vidden kanskje kan forutsi hormonnivået. Som i sin tur igjen kan forutsi fruktbarheten, og at det er dette som kan være grunnen til at forholdet mellom bryst og liv vidde kan forutsi tiltrekningskraft.

Dr Tovee viser i tillegg til studier på kvinnelig tiltrekningskraft. Der det er fremhevet at det er hvorvidt figuren er proporsjonalt fordelt eller ikke som blir fremhevet som det viktigste.

Både høyde, bryststørrelse og forholdet mellom midjen og hoftene viste seg å være mindre viktig, sier Dr Tovee til BBC.

 

Mozon.no, 05.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer