Fiken er rik på mineraler

Barn bør spise fiken fordi den er rik på jern og kalsium, mens eldre kan bruke den for å forebygge benskjørhet, skriver Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Fiken er en av våre eldste kulturplanter. Alle kjenner Bibelens fortelling om hvordan Adam og Eva måtte skjule sin nakenhet med et fikenblad i Edens hage. Den ovale eller pæreformede frukten kan nytes både frisk og tørket. Den er ikke veldig saftig, den har heller ikke sterk smak, men den er full av sødme og en rund harmoni som bringer tankene til middelhavets sol og varme. Den er veldig rik på jern og kalsium og gode tilskudd av begge mineralene for barn og unge i vekst og for eldre for å forebygge beinskjørhet. Fiken som medisin fremmer tarmpassasjen og motvirker forstoppelse. Hos barn med forstoppelse egner det seg ekstra godt fordi det virker mildt uten å irritere tarmen.

Fikentreet kommer opprinnelig fra Lilleasia og ble brakt til middelhavslandene lenge før gresk og romersk storhetstid. Fikentreet var velkjent i det gamle Egypt på faraoenes tid, og frukten var en viktig del av egypternes kosthold. I dag dyrkes fiken i stor stil både i Frankriket, Hellas, Tyrkia og Brasil.

Det finnes tre typer fiken - hvite, svarte og røde - og fargen varierer fra det lyseste grønne til bronseaktig brun og mørk lilla. Hele frukten er spiselig, fra det myke tynne skallet til det søte røde eller fiolette fruktkjøttet og de tallrike frøene, som knaser herlig mellom tennene og smaker nøtteaktig. Fargen på skallet endrer ikke smaken. Det høye innholdet av sukker gjør fiken til verdens søteste frukt. Smaken veksler avhengig av hvor den har vokst og hvor moden den er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer