Strømpris

Fikk 30 % høyere kilowattime-pris enn på strømbørsen

Strømkunden klaget - og fikk medhold. Vi viser deg hvordan du avslører om strømselskapet overfakturerer deg via skjulte kostnader.

STRØM: Enkle grep kan senke strømutgiftene noe - tipsene får du i videoen. Under kan du lese om en klagesak hvor strømselskapet satte altfor høy kilowattime-pris og hvordan det ble oppdaget. Video: Berit Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du får den månedlige strømregninga di, står det ofte ditt totale forbruk for måneden som har gått, hvor mye du betaler i eventuelt fastbeløp og påslag.

I tillegg står det gjerne hvilken pris per kilowattime strømselskapet har lagt til grunn når de fakturerer deg for strømforbruket ditt.

Men, hvordan vet du om kilowattime-prisen strømselskapet gir deg (altså uten fastbeløp og moms) er den samme som de kjøper strømmen fra via strømbørsen Nordpool?

Fikk 30% høyere kilowattime-pris

En klagesak fra Elklagenemnda i november 2020 viser at det slett ikke er sikkert strømselskapet gir deg børspris - her er klagesakens hovedpunkter:

  • Det hele begynte med at klager ble oppringt av Glitre Energi Strøm med tilbud om strømavtalen Glitre Innkjøpspris. Selger bekreftet at det ikke ville påløpe andre kostnader på strømfakturaen enn et fast, månedlig beløp, som også framkom i avtalevilkårene.
  • Da strømregninga kom, derimot, så klager at fakturert pris per kilowattime var mer enn 30 prosent over månedlig snittpris på strømbørsen Nordpool.
  • Dermed hevdet klager at han er utsatt for avtalebrudd. Klager stilte også spørsmål ved hvor mye et strømselskap kan legge på sin egen innkjøpspris i forhold til strømbørs-prisen, videreselge dette og kalle produktet for «innkjøpspris».
  • Klager mente altså at han hadde betalt for mye og krevde refundert differansen mellom fakturert kilowattime-pris og Nordpool-pris fra kundeforholdet ble opprettet til kundeforholdet ble avsluttet.
  • Elklagenemndas enstemmige konklusjon var at klager fikk medhold, at han kunne gå fra avtalen uten å betale bruddgebyr og at deler av avtalen ble refundert, slik at klager kun betalte for de kilowattimene han hadde mottatt til selskapets ordinære spotprisvilkår.

- Ja, du kan bli lurt

Ifølge juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet skal prisen per kilowattime (uten påslag og fastbeløp) på strømregninga være temmelig lik prisen på Nordpool.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer