Strømpris

Fikk 30 % høyere kilowattime-pris enn på strømbørsen

Strømkunden klaget - og fikk medhold. Vi viser deg hvordan du avslører om strømselskapet overfakturerer deg via skjulte kostnader.

STRØM: Enkle grep kan senke strømutgiftene noe - tipsene får du i videoen. Under kan du lese om en klagesak hvor strømselskapet satte altfor høy kilowattime-pris og hvordan det ble oppdaget. Video: Berit Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du får den månedlige strømregninga di, står det ofte ditt totale forbruk for måneden som har gått, hvor mye du betaler i eventuelt fastbeløp og påslag.

I tillegg står det gjerne hvilken pris per kilowattime strømselskapet har lagt til grunn når de fakturerer deg for strømforbruket ditt.

Men, hvordan vet du om kilowattime-prisen strømselskapet gir deg (altså uten fastbeløp og moms) er den samme som de kjøper strømmen fra via strømbørsen Nordpool?

Fikk 30% høyere kilowattime-pris

En klagesak fra Elklagenemnda i november 2020 viser at det slett ikke er sikkert strømselskapet gir deg børspris - her er klagesakens hovedpunkter:

  • Det hele begynte med at klager ble oppringt av Glitre Energi Strøm med tilbud om strømavtalen Glitre Innkjøpspris. Selger bekreftet at det ikke ville påløpe andre kostnader på strømfakturaen enn et fast, månedlig beløp, som også framkom i avtalevilkårene.
  • Da strømregninga kom, derimot, så klager at fakturert pris per kilowattime var mer enn 30 prosent over månedlig snittpris på strømbørsen Nordpool.
  • Dermed hevdet klager at han er utsatt for avtalebrudd. Klager stilte også spørsmål ved hvor mye et strømselskap kan legge på sin egen innkjøpspris i forhold til strømbørs-prisen, videreselge dette og kalle produktet for «innkjøpspris».
  • Klager mente altså at han hadde betalt for mye og krevde refundert differansen mellom fakturert kilowattime-pris og Nordpool-pris fra kundeforholdet ble opprettet til kundeforholdet ble avsluttet.
  • Elklagenemndas enstemmige konklusjon var at klager fikk medhold, at han kunne gå fra avtalen uten å betale bruddgebyr og at deler av avtalen ble refundert, slik at klager kun betalte for de kilowattimene han hadde mottatt til selskapets ordinære spotprisvilkår.

Hva er forskjell på spot- og innkjøpspris?

Med en spotprisavtale på strøm, blir regninga di bestemt av prisen på strømbørsen Nordpool, i tillegg til at du gjerne må betale et påslag er kilowattime og et fastbeløp til strømselskapet. Over tid er dette likevel den billigste avtalen, som anbefales av Forbrukerrådet. Med en vanlig spotavtale betaler månedlig gjennomsnittsprisen fra strømbørsen, multiplisert med strømforbruket ditt samme måned.

Innkjøpspris er en avtaleform Forbrukerrådet fraråder. Avtaletypen ligner til forveksling på spotavtaler, men inneholder skjulte priselementer som ikke opplyses til kundene, slik at avtalen framstår billigere enn de er. Hemmeligholdet gjør det også umulig å beregne korrekt pris på avtalene og å sammenligne prisen opp mot andre strømavtaler. Forbrukerrådet mener strømavtaler med hemmelige priselementer er ulovlige, og har bedt Forbrukertilsynet om avklaring på dette.

Kilde: Strømpris.no

- Ja, du kan bli lurt

Ifølge juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet skal prisen per kilowattime (uten påslag og fastbeløp) på strømregninga være temmelig lik prisen på Nordpool.

- Det kan forekomme noe avvik, for eksempel hvis spotprisen svinger svært mye og du bruker mest strøm i de dyreste periodene på dagen, sier Iversen til Dinside, men presiserer:

- Betaler du systematisk mer enn spotprisen på Nordpool måned etter måned, blir du sannsynligvis lurt, slik som kunden i saken fra Elklagenemnda.

Utfordrende å oppdage for høy pris

For folk flest er det svært vanskelig å finne ut om strømselskapet tar skjulte kostnader i form av såkalte innkjøpskostnader, ifølge Iversen.

- Nesten ingen strømselskap spesifiserer på strømregningen hvilken markedspris (spotpris) de legger til grunn. I tillegg slår strømselskapene oftest sammen markedsprisen med sitt eget prispåslag, sier han.

SAMMENSLÅTT PRIS: På denne strømregninga ser du at strømprisen ikke er delt opp med hvor mye du betaler i påslag og fastbeløp, men alt heller er slått sammen i én pris. Det gjør det vanskelig for deg å vite om du betaler riktig pris per kilowattime. Illustrasjonsfoto: NTB.
SAMMENSLÅTT PRIS: På denne strømregninga ser du at strømprisen ikke er delt opp med hvor mye du betaler i påslag og fastbeløp, men alt heller er slått sammen i én pris. Det gjør det vanskelig for deg å vite om du betaler riktig pris per kilowattime. Illustrasjonsfoto: NTB. Vis mer

Næringspolitisk rådgiver Ulf Møller i Energi Norge er enig med Iversen i at slik mange strømregninger er utformet nå, er det utfordrende for kundene finne kilowattime-prisen som er lagt til grunn for dem når hele strømprisen står på kun én fakturalinje.

- I slike tilfeller bør kunden kontakte strømselskapet og be om spesifisering, sier Møller til Dinside.

Han forteller videre at det fram til nå har vært ulik praksis hos strømselskapet i hvordan de presenterer priselementene på regninga. Den har gjerne bestått av én linje hvor påslaget har vært inkludert i kilowattime-prisen. Da vil strømprisen på regninga normalt være høyere enn Nordpools pris for samme periode.

- Sertifiseringsordningen Trygg strømhandel stiller imidlertid krav om at påslag skal vises på egen linje, slik at spotprisen synliggjøres og skal samsvare med Nordpool-prisen. Da blir det enklere for kundene å sammenligne med andre avtaler, sier Møller.

Slik avslører du om strømselskapet lurer deg

Vil du leke detektiv og finne ut om ditt strømselskap fakturerer deg med en høyere pris per kilowattime enn den som er på strømbørsen, får du en mini-guide her, såfremt du ikke har en fastprisavtale:

1. Først må du ta en titt på den siste strømregninga di og se om du har ei egen linje der det er oppgitt gjennomsnittlig pris per kilowattime for måneden som har gått.

KWH-PRIS: Den røde ringen markerer hvilken pris per kilowattime ditt strømforbruk er multiplisert med. Har du ikke en slik egen linje på regninga di, må du ta kontakt med strømselskapet for å få vite kilowattime-prisen de har lagt til grunn. Foto: skjermdump.
KWH-PRIS: Den røde ringen markerer hvilken pris per kilowattime ditt strømforbruk er multiplisert med. Har du ikke en slik egen linje på regninga di, må du ta kontakt med strømselskapet for å få vite kilowattime-prisen de har lagt til grunn. Foto: skjermdump. Vis mer

2. Deretter går du inn på strømbørsen Nordpool, velger «Day-ahead prices», ditt område (eksempelvis «Oslo»), «monthly» og pris i «NOK».

HUSK Å OMREGNE: Prisene på Nordpool er per megawattime, så du må først av alt flytte kommaet én plass fram, slik at marsprisen over blir 42,13 øre kilowattimen. I tillegg er Nordpool-prisene uten moms, så du må legge på 25 prosent. Da blir marsprisen på bildet over cirka 52,6 øre kilowattimen i snitt. Foto: skjermdump.
HUSK Å OMREGNE: Prisene på Nordpool er per megawattime, så du må først av alt flytte kommaet én plass fram, slik at marsprisen over blir 42,13 øre kilowattimen. I tillegg er Nordpool-prisene uten moms, så du må legge på 25 prosent. Da blir marsprisen på bildet over cirka 52,6 øre kilowattimen i snitt. Foto: skjermdump. Vis mer

3. Hvis det kun er et lite avvik mellom kilowattime-prisen din på regninga og strømbørsen, betaler du mest sannsynlig riktig. Det er, som sagt, slik at strømprisen forandrer seg fra time til time, siden du ikke kan bruke eksakt samme menge strøm til enhver tid (les mer i Iversens svar over).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer