Fikk astma av kulde

Det kan være skummelt å "gi alt" hvis du trener ute om vinteren. Flere norske langrennsløpere på landslaget har fått astmalignende symptomer etter NM i Bardufoss i fjor, da temperaturen holdt seg på rundt 20 kuldegrader.

Publisert
Sist oppdatert

To av løperne som har fått problemer er Kristian Horntvedt og Jens Arne Svartedal, skriver Aftenposten i dag.

- Hadde jeg visst det jeg vet nå, ville jeg aldri gått tre distanser under de forholdene, sier Svartedal til avisen.

Problemet er at løperne puster inn mye iskald luft. Det kan skade pusteorganene.

Etter NM gikk Svartedal ”utrolig dårlig” i en måned, uten at han forsto hvorfor. Nå kan han ha funnet forklaringen. Tester viser at han har en form for astma eller astmalignende plager. Ekspertene i støtteapparatet mener dette har sammenheng med NM i iskalde Bardufoss.

I går skrev Aftenposten om en annen løper som har fått astmalignende problemer etter rennet i kulda - Kristian Horntvedt (22). I NM gikk han inn til sølv på 15 km klassisk, men levde ikke opp til dette resten av sesongen.

- Jeg hadde ingen problemer med kulda i Bardufoss, men et par dager etter at jeg kom hjem, ble jeg syk, sier han.

Senere i sesongen gikk han dårlig både i verdenscuprennet i Umeå og i Holmenkollen. Han sier han følte han ikke klarte å puste. Etter å ha brutt femmila i Holmenkollen gikk han til lege for å bli undersøkt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer