Skattemeldingen 2017:

Fikk du restskatt? Se når du må betale

To av ti nordmenn har fått restskatt på sin foreløpige skatteberegning. Men når skal restskatten betales tilbake?

NÅR MÅ MAN BETALE RESTSKATTEN? Det kommer an på hvor mye skatt du skylder, og når skatteoppgjøret kommer. Foto: NTB Scanpix
NÅR MÅ MAN BETALE RESTSKATTEN? Det kommer an på hvor mye skatt du skylder, og når skatteoppgjøret kommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble 4,9 millioner skattemeldinger tilgjengelig for privatpersoner og næringsdrivende. Skatteetaten skriver i en pressemelding at to av ti må betale restskatt på i snitt 25.000 kroner.

Men når må du betale tilbake restskatt? Og visste du at noen slipper å betale restskatt?

Fra restskatt til penger tilbake?

Før du går i kjelleren på grunn av at du har fått restskatt på årets skattemelding, bør du sjekke over tallene og se om det er noe som er feil, eller om det er fradrag som ikke er kommet med på skattemeldingen. Det er nemlig mange feil som ofte går igjen på skattemeldingen, og som i verste fall gir deg restskatt du ikke skulle hatt.

I beste fall utgjør dette nok til at du slipper restskatt og heller kan få noen kroner igjen på skatten.

Du bør derfor prøve Skatteetatens fradragsveileder, og dobbeltsjekke at alle fradrag du har krav på, er kommet med.

Når skal restskatt betales?

Når restskatt skal betales tilbake, avhenger av om du fikk under eller over 1.000 kroner i restskatt, og når skatteoppgjøret ditt kommer.

SKATTEMELDING: Har du lyst på en mindre baksmell eller enda mer tilbake på skatten? Dra på skattejakt i selvmeldingen med forbrukerøkonom Elin Reitan! Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Den skyldige restskatten deles inn i to terminbeløp, og får du skatteoppgjøret 27. juni, er fristen for første betaling 20. august og andre betaling 24. september.

Får du derimot skatteoppgjøret 2. august eller senere, er fristen for første betaling tre uker etter denne datoen, og andre betaling åtte uker etter at skatteoppgjøret var klart.

Vær obs på at dersom du ikke betaler det første terminbeløpet ved fristen, regnes det som om du ikke har betalt noe av restskatten - hele totalbeløpet.

For restskatt under 1.000 kroner, betales hele beløpet i én betaling; 20. august hvis du får skatteoppgjøret 27. juni, og tre uker etter at skatteoppgjøret kom for de som får det 2. august eller senere.

Og husk - fikk du restskatt på under 100 kroner, slipper du å betale noe som helst.

For sen betaling av restskatt?

Blir ikke restskatten betalt når ved forfall, påløper forsinkelsesrenter. Dessuten har skatteoppkreverne forskjellige tiltak de kan sette i verk for å kreve inn skatten, dersom du ikke får betalt.

Her kan du lese mer om tiltakene som kan bli aktuelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer