Trygdesvindel

Fikk over 100 000,- i dagpenger - med fulltidsjobb

29-åring risikerte ubetinget fengsel, men fikk samfunnsstraff i stedet for trygdesvindelen.

I POSE OG SEKK: Mannen krysset av for at han ikke var i arbeid i meldekortet til Nav, selv om han jobbet 100 prosent. Nå er han dømt i retten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
I POSE OG SEKK: Mannen krysset av for at han ikke var i arbeid i meldekortet til Nav, selv om han jobbet 100 prosent. Nå er han dømt i retten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mann på 29 år kom nylig med en uforbeholden tilståelse i Stavanger tinghus etter at han møtte opp tiltalt for trygdesvindel i hundretusenkronersklassen, skriver Rogalands Avis.

I perioden 29. april til 29. september 2019 sendte mannen nemlig inn meldekort til Nav der han opplyste at han ikke hadde arbeidet - til tross for at han i den aktuelle perioden hadde jobbet over 800 timer for et bemanningsfirma.

Han fikk dermed utbetalt hele 103 620 kroner i dagpenger fra Nav, som han ikke hadde krav på.

Fra fengsel til samfunnsstraff

Retten viste altså til at mannen fylte ut alle meldekortene til Nav med «nei» på spørsmålet om han hadde jobbet, samtidig som arbeidsgiver opplyste at han jobbet 100 prosent.

Påtalemyndigheten mente at ubetinget fengsel var den riktige straffen, noe retten var enig i, men samtidig ble det lagt vekt på at mannen kom med en uforbeholden tilståelse, samt at saken var blitt gammel.

Dermed kom retten til at 29-åringen skulle dømmes til 30 timer samfunnsstraff med gjennomføringstid på 120 dager.

ADVARSEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp/reporter: Tobias Fjeldvang/Embla Hjort-Larsen Vis mer

Mindre kontroll grunnet corona

Tall fra Nav viser at totalt 412 personer ble anmeldt for til sammen 83 millioner kroner for trygdemisbruk i 2021. Dette er en økning i anmeldte personer, men nedgang i beløp sammenliknet med 2020.

Gjennomsnittlig trygdesvindel-beløp lå på 201 542 kroner, mens 18 saker hadde svindelbeløp over 500 000 kroner.

310 personer ble anmeldt for til sammen 43 millioner etter at de hadde vært i jobb, men unnlatt å informere Nav om at de hadde arbeid og inntekt. De hadde derfor ikke rett på stønad, eller fikk for mye utbetalt.

Antall anmeldelser i 2020 og 2021 er sterkt påvirket av redusert kontrollkapasitet i Nav, grunnet omdisponeringer av personell til ordinær dagpengesøknadsbehandling i forbindelse med pandemien, skriver Nav.

Coronastøtte må tilbakebetales:

– Trygdesvindel straffes strengt

Hva som er riktig straffenivå for trygdesvindel, er ikke noe Nav vurderer. Det er påtalemyndigheten som legger ned påstand om, og domstolen som idømmer, straff.

- Flere faktorer påvirker hva domstolen mener er riktig straff i den enkelte trygdesvindel-sak. Vi ser at trygdebedrageri erfaringsvis straffes strengt, og Høyesterett har lagt til grunn at trygdesvindel med beløp over 1 G som utgangspunkt skal straffes med fengsel, sier Ole Johan Heir, direktør i Nav Kontroll, til DinSide.

Grunnbeløpet i folketrygden (G) brukes til å beregne mange av Navs utbetalinger, og dette grunnbeløpet justeres 1. mai hvert år og blir fastsatt etter trygdeoppgjøret. Grunnbeløpet per 1. mai 2021 er på 106 399 kroner.

– Høyesterett har også uttalt at svindel med coronaordningene bør straffes strengere enn det som ellers er vanlig ved misbruk av offentlige støtteordninger, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer