Strømpriser:

Fikk sjokkregning: - Umulig å betale

Familien fra Indre Østfold fikk hakeslepp da de så summen på strømregninga.

SKYHØY REGNING: Hanne Blekken (43) fikk skyhøy strømregning i desember. Foto: Privat
SKYHØY REGNING: Hanne Blekken (43) fikk skyhøy strømregning i desember. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kald nedbørsfattig vinter, etterfulgt av en sommer med tørke, har ført til rekordlave nivåer i vannmagasinene. Konsekvensen har vært skyhøye strømpriser i Europa.

I Norge har det de siste månedene stadig blitt satt nye strømprisrekorder, noe som blant andre Hanne Blekken (43) og familien har fått kjenne etterdønningene av.

Blekken fikk nemlig hakeslep da hun tirsdag mottok strømregninga, som viste nesten 20 000 kroner - uten nettleie - for én måned.

Smaalenenes Avis omtalte saken først.

- Deprimerende

Blekken bor sammen med mannen sin og deres 15 år gamle datter på en gård like utenfor Spydeberg.

- Gården er ikke i drift, så det er minimalt med strømforbruk i de andre byggene utenom huset og garasjen, sier Blekken til DinSide.

Huset, som ble bygget i 1989, er 360 kvadratmeter stort. Den siste måneden har flere av rommene vært stengt av for å spare strøm. Familien tok i tillegg flere andre grep for å være sparsommelige i desember.

- Med unntak av to panelovner på soverommene, fyrer vi stort sett bare med ved for å spare penger på oppvarming. Jeg har også begynt å kjøre vaskemaskinen om natta, selv om jeg egentlig ikke synes det er greit i forhold til brannsikkerhet, sier 43-åringen.

REISE: Dersom du skal reise bort i julen, mener strøm-analytiker Tor Lilleholt at det er spesielt én ting som er viktig å gjøre for å spare strøm. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

I huset er det heller ikke særlig varmt, forteller Blekken, som anslår at temperaturen innendørs er 18 grader. Likevel kom strømregninga på hele 18 537 kroner.

- Jeg ble kvalm da jeg så regninga. Jeg forventet at den skulle være høy, men ikke høy. Det var bare deprimerende egentlig, sier hun og legger til:

- Summen er uten nettleia. I tillegg har vi to hytter med litt strømutgifter. Vi har fått regningen for en av disse, som er på over 5500 kroner. Totalt vil vi nok betale 30 000 for strøm i desember. Det er helt sykt.

Reagerer: - Henger ikke på greip

Blekken reagerer kraftig på at strømprisene kan være så dyre i et land som Norge.

- Strømprisene går hardest utover de som har minst å rutte med fra før, og jeg synes synd på alle dem som nå får regninger de ikke har råd til å betale. Det henger ikke på greip at man i et land som Norge skal måtte ty til brannfarlige valg - som å vaske klær på natta - for å ha råd til livets opphold.

I vintermånedene ligger familiens strømregning vanligvis på under halvparten av det de nå må ut med.

- Det er umulig å betale denne strømregninga med normal inntekt. Vi er heldigvis to voksne mennesker med full jobb og oppsparte midler.

Hun fortsetter:

- Men en bufferkonto ryker fort om prisen holder seg like høy hele vinteren, så det er klart vi frykter for månedene som kommer.

Strømpakke

Regjeringen la i desember ut en milliardpakke for å hjelpe husholdninger med høye strømregninger denne vinteren.

Ordningen innebærer et fratrekk på regninga når markedsprisen overgår 70 øre per kilowattime. Staten vil da ta 55 prosent av regninga for det overskytende.

- Ingen skal måtte fryse seg gjennom vinteren i frykt for høye strømregninger. Strømpakka som vi nå er enige om, skal raskt bankes gjennom i Stortinget. Dermed sikres vanlige strømforbrukere mot ekstreme strømpriser, skrev Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Terje Aasland, i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer