Strømavtale

Fikk sjokkregning

Trebarnsforeldrene Stian (37) og Karina Forr (36) fra Ruste i Nord-Fron fikk seg en stor overraskelse da de åpnet strømregninga for oktober.

DYR LÆREPENGE: Stian og Karina Forr innrømmer at de burde undersøkt strømavtalen sin bedre. Foto: Privat
DYR LÆREPENGE: Stian og Karina Forr innrømmer at de burde undersøkt strømavtalen sin bedre. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stian og Karinas strømregning fra Gudbrandsdal Energi viste hele 23.078 kroner for forbruket på 4700 kilowattimer.

- Det var et sjokk og helt forferdelig for oss. Nå må vi bruke sparekontoen vår for å betale, forteller de til DinSide.

Pristak-avtalen til paret innebærer at de betalte 499 øre hele måneden, mens til sammenlikning lå spotprisen på snaut 140 øre.

- Vi har ikke sett konsekvensen av avtalen før nå på grunn av strømstøtten. Vi har brukt mye strøm, men nå er det helt slutt. Vi har skrudd av varmen i gulvet og skal bli mer bevisste over forbruket vårt, sier Stian som understreker at det kan være utfordrende å spare strøm med tre unger.

Gudbrandsdølen Dagningen omtalte saken først.

DYRT: Stian og Karinas hus i Ruste var dyrt å varme opp i oktober. Foto: Privat
DYRT: Stian og Karinas hus i Ruste var dyrt å varme opp i oktober. Foto: Privat Vis mer

Endret avtale

Familien hadde hatt fastprisavtale i et halvt år da de fikk et brev fra Gudbrandsdal Energi i mai. Der sto det at de ville gå over til en Pristak-avtale, om de ikke tegnet en ny avtale.

Stian forklarer at han undersøkte flere muligheter, men at valget til slutt falt på Pristak-avtalen.

- Selskapet anbefalte denne avtalen og da jeg bestilte fikk jeg beskjed om at jeg hadde gjort et godt valg.

37-åringen forteller at han trodde at Pristak-avtalen gjorde at prisen ikke kunne overstige 499 øre, som prisen hadde ligget på. Paret forteller at de ikke ønsker å skylde på strømselskapet, men at de burde satt seg mye bedre inn i avtalen.

- Vi klarer å betale regningen, men det er selvfølgelig kjipt at sparepengene skal gå til en strømregning. Vi vet at vi ikke er alene og føler med det de som sliter med strømregningene.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Forklarer avtalen

Gudbrandsdal Energi har ikke besvart DinSides henvendelser, men skriver følgende om Pristak-avtalen på sine nettsider:

«Dette er en variabel strømavtale der pristaket fungerer som en maksprisgaranti. Kort forklart garanterer vi at du ikke betaler en høyere pris enn pristaket i inneværende kvartal, uavhengig av om markedsprisen fyker i været.»

«Med denne type avtale får du en forutsigbar og jevn strømpris. Kundene vet alltid hvilken strømpris de har, og eventuelle prisendringer varsles om 14 dager før de trer i kraft. Prisen kan justeres opp eller ned om utviklingen i markedet skulle tilsi det, men prisen vil aldri overstige pristaket.»

Til Gudbrandsdølen Dagningen sier Marius Røed Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi AS, at høy pris på avtalene Variabel, GE Trygg og Pristak og en lav gjennomsnittlig spotpris gjennom oktober, er årsaken til at mange kunder har fått en høyere strømregning enn forventet.

- Dette slår ekstra hardt ut fordi strømstøtten beregnes på grunnlag av gjennomsnittlig spotpris, og er uavhengig av hva slags strømavtale man har.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer