Fikser dårlig ånde

Har du dårlig ånde? Tyggegummi med planteoljer kan løse problemet.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Vanlig tyggegummi med planteoljer som smakstilsetning gir ikke bare en kortsiktig bedre lukt fra munnen. De hjelper også til med å ta knekken på bakteriene som forårsaker den dårlige lukten.

HAR DU DÅRLIG ÅNDE? TEST DEG SELV HER

Det er forskere ved Universitetet i Illinois, Chicago som nå har undersøkt tyggegummiens effekt på bakterier i munnhulen. Den viktigste årsaken til dårlig ånde er kjemikaliet hydrogensulfid som produseres i munnen. Disse kjemikaliene gir en svært dårlig lukt og produseres i forskjellige mengder hos hver enkelt av oss.

Fjerner bakteriene
- Vårt studie viser at tyggegummi kan være en del av kostholdet og ha betydelig innvirkning på munnhygiene på kort sikt - spesielt om man benytter tyggegummi som inneholder kanelolje eller andre naturlig planteoljer, sier forskeren Christine Wu i en pressemelding.

- Tyggegummien vil ikke bare maskere den dårlige lukten men faktisk fjerne bakterien som forårsaker den, i alle fall midlertidig.

Et tygg i sekundet
Det amerikanske studiet er sponset av tyggegummifirmaet Wrigley og har sammenliknet tre produkter. Tyggegummiene som ble brukt i testen er Wrigleys egen Big Red, et annet anonymt produkt med tilsvarende planteoljer som smak, og en tyggegummi uten smakstilsetning.

Femten frivillige forsøkspersoner tygget i vei i tyve minutter med den antatt perfekte tygg-hastigheten på et tygg i sekundet. Målinger av bakterier i munnhulen før og etter tyggingen viste klare resultater:

Tyggegummi uten planteoljer gir ingen effekt på bakteriene. Big Red med kanelolje kunne derimot redusere bakteriemengden til halvparten. Den tredje tyggisen som også hadde planteoljer viste nesten like gode resultater med en reduksjon på 42 prosent.

Rapporten om tyggegummiens effekt ble presentert på denne ukens årsmøte i foreningen International Association of Dental Research.

Mozon 09.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer