Fikser på kroppen i lunsjen

- Det virker fryktelig enkelt, og vi ser mange skuffede pasienter, sier klinikksjef.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fettsuging uten operasjon og effektiv laser som man ikke blir sår av og som kan gjøres i lunsjen.


Fettsuging, brystforstørrelse, ansiktsløft og øyelokksplastikk. Hvert år legger flere tusen nordmenn seg under kniven for å få rettet opp ulike "skavanker".

- Det er så mange klinikker som driver med denne type virksomhet og det finnes ingen samlet oversikt over omfanget. Men det gjøres veldig mange flere kosmetiske inngrep enn før, sier Kjell Aass, klinikksjef ved Drammen Private Sykehus som har en av Norges største avdelinger for plastikkirurgi.

- Man skal være litt skeptisk til tilbud som virker for gode til å være sanne - de er nettopp ofte det. Fettsuging uten operasjon og effektiv laser som man ikke blir sår av og som kan gjøres i lunsjen… Det virker fryktelig enkelt, og der ser vi mange skuffede pasienter, sier han.

Les også: Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi

Vær skeptisk

I løpet av de siste 25 årene har det i alle fall vært en femdobling i antall plastikkirurger som driver med kosmetisk kirurgi på heltid, ifølge Aass.

Med en bransje i så stor vekst, vil det også komme aktører som ikke burde vært der, mener plastikkirurgen som oppfordrer oss til å være på vakt.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Aktører som kjører voldsomme reklamekampanjer der det oppgis at behandlingen utføres av autorisert helsepersonell, bør vi holde oss unna, mener plastikkirurgen.

- Det kan raskt vise seg at behandlingene på disse stedene ikke gjøres av leger eller spesialister, men av hjelpepleiere og sykepleiere. Det ligger på grensen til hva som er lovlig, og kan uansett ikke anbefales, understreker han.

Les også: Bedre humør med plastisk kirurgi

Stort marked

Petter Frode Amland, leder i Norsk Forening for estetisk plastikkirurgi og medisinsk ansvarlig ved Nobel Clinic i Oslo er enig i Aass’ anbefaling.

- Det er en del tilbud om behandlinger som ikke utføres av plastiske kirurger, og som man bør være skeptiske til. Behandlingene virker marginalt og det er rett og slett å lure folk, mener han.

Hos Forbrukerombudet opplyser juridisk seniorrådgiver Anna Charlotte Amdal Neumayer at de har en sak gående mot Ellipse-Klinikken. Klagen går ut på at klinikken hevder den kan fjerne fett uten kirurgi.

Les også: Prisene for pupper og fettsuging

- Vi vurderer saken etter markedsføringsloven med utgangspunkt i at alle påstander må kunne dokumenteres. Ellipse-Klinikken har kommet med dokumentasjon til oss, og den er nå sendt over til Helsetilsynet med anmodning om sakkyndig vurdering, forklarer Amdal Neumayer.

- Vi har ingen andre pågående saker innenfor samme område. Men vi ser jo at behandlingstilbudet innenfor skjønnet, sunnhet og velvære øker, og det kan tilsi at vi får flere klager etter hvert, spår hun.

Les også: Bedre sex etter brystløft

Råd til deg som vurderer å fikse på fasaden

 • Sjekk klinikken og kirurgens rykte og renommé
 • Sjekk om kirurgen er spesialist i plastisk kirurgi. Det finner du ut enten ved å ringe Legeforeningen eller søke på foreningens internettsider. Vær også oppmerksom på at kosmetisk kirurgi ikke er en spesialitet.
 • Vurder klinikkens informasjonsmateriell. Er alt for "enkelt og greit", bør du være skeptisk. Skaff deg informasjon om risiko, bivirkninger og komplikasjoner.
 • Velg et sted med fast tilknyttet lege, og ikke hvor legen reiser rundt til ulike klinikker.
 • Sjekk om eventuelle etterkorreksjoner dekkes av prisen du betaler for selve inngrepet.

 • - Tøffe påstander

  Fettfjerning hos Ellipse-Klinikken foregår ved hjelp av ultralyd. Administrerende direktør Sissel Engen mener det er provoserende at det sås tvil om effekten av behandlingene de tilbyr.

  - Vi står for kvalitet og kompetanse og kan legge til grunn flere artikler publisert i internasjonale tidsskrift. Vi har også foretatt egne undersøkelser og ført statistikk som viser at dette virker, sier Engen.

  Hun understreker også at en lege eller sykepleier vil gjennomføre en forundersøkelse for å unngå at det blir satt i gang behandling på mennesker som ikke egner seg. Engen mener plastikkirurgenes påstander blir litt vel tøffe.

  - Man bør være litt ydmyke overfor innovasjon og nyskaping. Det er forståelig at de ønsker et oppgjør med kvasibehandlig, men de kan ikke skjære alle under én kam, sier hun og påpeker at kirurgisk fettfjerning heller ikke er problemfritt.

  Les også: Hun er snart verdens mest opererte

  Blødninger og betennelser

  Kjell Aass mener det er viktig å være åpen om at man aldri er forsikret mot komplikasjoner eller resultat man ikke blir fornøyd med.

  - Det er ingen inngrep uten mulighet for komplikasjoner, og innenfor kosmetisk kirurgi er det snakk om blødninger og betennelser. Det hender også at resultatet ikke blir som forventet. Ved fettsuging ser vi ikke sjelden at det ikke blir så jevnt og pent som ønsket i første omgang, forteller Aass.

  Det er imidlertid i forbindelse med brystprotester at pasientene oftest opplever problemer. For eksempel kan en innkapsling føre til at brystene blir harde og unaturlige.

  Les også: Smerter med silikon

  Kjell Aass og Petter Frode Amland oppfordrer deg til å følge visse råd uansett hvilken kosmetisk behandling eller inngrep du vurderer å få utført. Se faktaboks.

  Klar for kniven?

  Ville du gått til en klinikk for å få fikset utseendet? (Avsluttet)
  Hadde jeg hatt penger, ville jeg nok vurdert å fikse litt både her og der.(41%) 450
  Nei, aldri i verden! Man får ta til takke med den kroppen man har.(29%) 311
  Jeg har allerede gjort det.(17%) 182
  Ja, så lenge det er snakk om mindre behandlinger, som botox og laser.(13%) 142
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer