Filmpiratene vinner

FILM: For å stoppe piratkopiering av Hollywood-filmer har filmselskapene egne spesialstyrker. De jakter ikke bare på nettet, men overvåker også fremmede land. Problemet er at piratene allerede har bordet filmbransjen.

Publisert
Sist oppdatert

I 2003 ble over 50 amerikanske filmer tilgjengelige i piratversjoner, før de hadde premiere i USA. Enda verre er det kanskje at AT&T anslår at 77 prosent av alle kopiene av Hollywood-filmer på nettet stammer fra filmbransjen selv. I følge Berlingske Tidende har derfor studioene begynt med digitale merkinger på kopiene, for lettere å kunne spore hvilken original som er kopiert.

Enorme summer

I følge amerikansk underholdnings- og softwareindustri, taper de rundt 12 milliarder dollar i året på piratkopiering. Og da er ikke en gang ulovlig nedlastning fra nettet tatt med i regnestykket.

I følge Berlingske Tidende har derfor FBI gjort bekjempelse av nettkriminalitet og piratvirksomhet til deres prioritering nummer tre, etter terror og spionasje.

En foruroligende samtale

Danske Berlingske Tidende bruker en historie om regissør Ridley Scott som et eksempel på hvor effektive piratene er. Etter å ha stått bak kassa-suksesser som Alien, Blade Runner, Thelma & Louise og Gladiatoren, var forventningene til Ridley Scotts krigsepos Black Hawk Down store.

Historien går ut på at Scott sitter alene og finpusser på filmen, et råutkast han av sikkerhetsmessige årsaker ennå ikke vist til noen. Resultatet av hemmeligholdet var utålmodige markedsansvarlige, og ikke minst nysgjerrige investorer. Ingen visste altså hvordan filmen ville bli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer