Finansdepartementet avviser forslag om innstramming i boliglånsforskriften

Finansminister Jan Tore Sanner (H) avviser Finanstilsynets forslag.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen viderefører de fleste kravene til boliglån og forbrukslån slik de er i dag, men slår sammen det som tidligere var to ulike forskrifter til en felles utlånsforskrift, varsler Finansdepartementet i en pressemelding.

– Vi har besluttet å videreføre bestemmelsene i utlånsforskriftene i en ny periode på fire år, men med en evaluering midtveis. På den måten gir vi både folk og banker forutsigbarhet, samtidig som det forplikter en jevnlig vurdering av om kravene er godt tilpasset situasjonen i markedet, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Finanstilsynet foreslo tidligere i høst å stramme inn boliglånsforskriften, blant annet ved å sette grensen for gjeld i forhold til inntekt lavere.

Regjeringen har nå bestemt seg for å fortsette med de gjeldende kravene i fire nye år, men med en evaluering midtveis.

Forbund fornøyd

I en kommentar til Finansdepartementets beslutning, sier Carl O. Greving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), i en pressemelding at de er svært tilfredse med avgjørelsen.

– Norges Eiendomsmeglerforbund er svært tilfreds med at finansministeren viderefører boliglånsforskriften, med en regional profil som tar hensyn til at boligmarkedet er mer opphetet i osloregionen. Boliglånsforskriften har i all hovedsak fungert etter hensikten, og det ville vært svært uheldig om Finanstilsynets radikale endringsforslag ble tatt til følge i en tid hvor man heller bør søke forutsigbarhet og stabilitet i boligmarkedet og norsk økonomi. Vi er også godt tilfreds med at forskriften er tidsbestemt og skal evalueres høsten 2022.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.