Finansdepartementet avviser forslag om innstramming i boliglånsforskriften

Finansminister Jan Tore Sanner (H) avviser Finanstilsynets forslag.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen viderefører de fleste kravene til boliglån og forbrukslån slik de er i dag, men slår sammen det som tidligere var to ulike forskrifter til en felles utlånsforskrift, varsler Finansdepartementet i en pressemelding.

– Vi har besluttet å videreføre bestemmelsene i utlånsforskriftene i en ny periode på fire år, men med en evaluering midtveis. På den måten gir vi både folk og banker forutsigbarhet, samtidig som det forplikter en jevnlig vurdering av om kravene er godt tilpasset situasjonen i markedet, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Finanstilsynet foreslo tidligere i høst å stramme inn boliglånsforskriften, blant annet ved å sette grensen for gjeld i forhold til inntekt lavere.

Regjeringen har nå bestemt seg for å fortsette med de gjeldende kravene i fire nye år, men med en evaluering midtveis.

Forbund fornøyd

I en kommentar til Finansdepartementets beslutning, sier Carl O. Greving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), i en pressemelding at de er svært tilfredse med avgjørelsen.

– Norges Eiendomsmeglerforbund er svært tilfreds med at finansministeren viderefører boliglånsforskriften, med en regional profil som tar hensyn til at boligmarkedet er mer opphetet i osloregionen. Boliglånsforskriften har i all hovedsak fungert etter hensikten, og det ville vært svært uheldig om Finanstilsynets radikale endringsforslag ble tatt til følge i en tid hvor man heller bør søke forutsigbarhet og stabilitet i boligmarkedet og norsk økonomi. Vi er også godt tilfreds med at forskriften er tidsbestemt og skal evalueres høsten 2022.

I tillegg mener NEF at det burde legges større vekt på lånetakers betalingsevne fremfor boligkapital og tilleggssikkerhet.

– NEF har foreslått en ny bestemmelse som åpner for at førstegangslåntakere med solid betjeningsevne og beskyttelse mot renteøkning f.eks. i form av rentebinding på̊ lengre sikt, kan innvilges lån med lavere egenkapitalgrad enn forskriftens hovedregel. Vi tar til etterretning at finansministeren i denne omgang ikke har fulgt opp NEFs forslag, ser Geving.

– Savner at regjerningen tar tak

Samtidig uttaler Norsk Eiendom at de er positive til at regjeringen ikke strammer inn, men legger til at de mener at det ikke er godt for for å hindre at flere stenges ute av boligmarkedet.

Foreningen omtaler Finanstilsynets forslag som «skivebom» og påpeker at det allerede stilles krav til betjeningsevne, som er årsaken til at de mener det ikke er nødvendig med strengere regler som holder enda flere utenfor boligmarkedet.

I tillegg er Norsk Eiendom skuffet over at Sanner ikke vurderte øvrig målretting av fleksibilitetskvoten mot enkeltgruppen og sier de savner at regjeringen tar et skikkelig tak for å hjelpe flere inn i boligmarkedet.

– Vi trenger at det bygges mer. Regjeringen må jobbe for at planprosessene blir mer effektive, slik at vi får flere boliger raskere, avslutter foreningen i en reaksjon på dagens vedtak.

Dette er kravene for boliglån:

  • Krav til egenkapital er 15 prosent av boligens verdi. Det betyr at nedbetalingslån ikke skal overstige 85 prosent av boligens verdi (maksimal belåningsgrad). For rammekreditter og lån med pant i sekundærbolig i Oslo er maksimal belåningsgrad 60 prosent, tilsvarende et krav til egenkapital på 40 prosent.
  • Kundens samlede gjeld skal ikke overstige 5 ganger årsinntekt.
  • Kunden skal tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng på samlet gjeld.
  • For lån med en belåningsgrad over 60 prosent skal bankene kreve avdragsbetaling.
  • Utenfor Oslo kan 10 prosent av verdien av lånene banken innvilger hvert kvartal være lån som ikke oppfyller alle kravene i forskriften (fleksibilitetskvote). I Oslo kan 8 prosent av utlånsvolumet være lån som ikke oppfyller alle krav.

Kilde: Finansdepartementet

Dette er kravene for forbrukslån:

  • Kundens samlede gjeld skal ikke overstige 5 ganger årsinntekt.
  • Kunden skal tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng på samlet gjeld.
  • Finansforetaket skal kreve månedlig nedbetaling som minst skal utgjøre et beløp som medfører at lånet nedbetales i løpet av 5 år. For rammekreditter (som f.eks. kredittkort) skal minimumsbeløpet beregnes hver måned basert på benyttet kreditt.
  • 5 prosent av verdien av lånene et finansforetak innvilger hvert kvartal kan være lån som ikke oppfyller alle kravene i forskriften.

Kilde: Finansdepartementet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer