Finansminister for en dag

Det er DU som er finansminister i dag. Og dermed sjefen over milliarder av statskroner.

Regn med milliarder.
Regn med milliarder. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsbudsjettet for 2003 er lagt fram, men hvorfor nøye seg med politikernes versjon?

Du er sjefen

Vanligvis må du bare ta det du får. Men slik er det ikke i år. For DinSide har nemlig utviklet en kalkulator som gjør det mulig for deg å bestemme hvordan budsjettet skal se ut.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Når du har gjort dine finansminister-valg kan du sende forslaget til en rekke høytstående politikere. Du får direkte tilgang til mailadressene deres, og i tillegg mulighet til å vedlegge dine personlige kommentarer.

Trykk her for å gå direkte til kalkulatoren.

Tallene du ser i budsjettet, og som du har mulighet til å endre, er altså hentet fra budsjettforslaget 2003.

Utgiftene og inntektene i budsjettet er fordelt på om lag 150 poster. De fleste av disse postene finnes i statsbudsjettets såkalte "gule bok".

Forslagene brukes

DinSide registrerer alle innsendte forslag - som selvsagt vil bli lagret anonymt.

Når leserne begynner å komme med sine forslag til hvordan budsjettet skal se ut, vil du kunne se hvordan gjennomsnittet ønsker at våre statskroner skal tjenes og brukes.

Etter du har lagret ditt personlige budsjett, er det også viktig at du krysser av for hvilket politisk parti du er mest enig med. Dermed vil vi også være i stand til å vise leserne sammenhengen mellom hvilke budsjettposter man vektlegger og hvilket politisk parti man stemmer på.

Landbruksstøtte eller billig sprit?

Må landbruksstøtten vike til fordel for avgiften på sjokolade og vin?

Eller er toppskatten for høy og felleskatten for lav?

Skal vi sørge for flere politifolk til å rydde opp i kriminaliteten, selv om det må gå på bekostning av støtten til barnehagene?

Med andre ord: Du bestemmer. Men du må likevel sørge for at det er balanse i budsjettet. For bruker du for mye penger, må Norges Bank kanskje svare med skyhøy rente.

Trykk her for å gå direkte til kalkulatoren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer