Oppdatert legitimasjon

Finanstilsynet: - Bankene bør ikke bruke slike løsninger

Det er ikke bra at bankene ber om legitimasjon og personsopplysninger på samme måte som svindlere.

IKKE BRA NOK: Finanstilsynet mener at bankene ikke bør be kundene opp oppdatert legitimasjon via lenker tilsendt på e-post eller SMS og skjema som ikke ligger bak BankID-innlogging. Foto: skjermdump.
IKKE BRA NOK: Finanstilsynet mener at bankene ikke bør be kundene opp oppdatert legitimasjon via lenker tilsendt på e-post eller SMS og skjema som ikke ligger bak BankID-innlogging. Foto: skjermdump. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside skrev nylig en sak om Sparebanken Sogn og Fjordane (SSF) som ba kundene sende dem oppdatert legitimasjon via lenker på nettsiden deres, samt e-post, SMS og brev de sendte kundene.

Skjemaet opplysningene skulle legges inn i, lå åpent og ikke bak innlogging med BankID.

I etterkant at publisieringen, har flere bankkunder kontaktet Dinside og gjort oss oppmerksomme på at flere andre banker enn SSF har bedt om personopplysninger på samme måte.

- Undergraver sikkerheten

Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) mener at når bankene berom personopplysninger på denne måten, undergraver hele sikkerhetsnettet Norsis og andre organisasjoner forsøker å bygge rundt forbrukerne.

- Når banker ber om opplysninger på samme måte som svindlere, forvirrer dette forbrukerne og bidrar til å undergrave sikkerheten, sa seniorrådgiver Vidar Sandland til Dinside tidligere i uka.

Finanstilsynet fraråder utbredt praksis

Nå har også Finanstilsynet sett nærmere på bankene som bedriver praksisen avdekket hos SSF.

De er kjent med at enkelte banker som ledd i den løpende kundeoppfølgingen og i tråd med krav i hvitvaskingsloven, ber kunder re-legitimere seg gjennom et registreringsskjema på bankens webside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer