Finanstilsynet advarer mot «finfluensere»

Målgruppen til «finfluenserne» er ofte unge mennesker, skriver Finanstilsynet.

Tilsynet understreker at kryptovaluta ikke er å regne som et finansielt instrument. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tilsynet understreker at kryptovaluta ikke er å regne som et finansielt instrument. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vis mer
Publisert

Finanstilsynet advarer forbrukere mot å ta råd fra såkalte «finfluensere», altså påvirkere i sosiale medier som anbefaler investeringer med høy risiko.

Slike investeringer omfatter blant annet kjøp av kryptovaluta og vekstaksjer. Målgruppen til «finfluenserne» er ofte unge mennesker med ny interesse for investeringer, skriver Finanstilsynet på sine nettsider.

– Mange er med rette bekymret for at dette kan lede forbrukere til å investere i produkter med en risiko som de ikke forstår, ønsker eller har økonomi til å bære, skriver de.

Tilsynet understreker at kryptovaluta ikke er å regne som et finansielt instrument, og at anbefalinger om kjøp og salg av kryptovaluta derfor ikke blir omfattet av rådgivningsreglene i verdipapirloven. Slike anbefalinger er derfor ikke underlagt tilsyn av Finanstilsynet.

De advarer likevel mot å lytte til råd fra personer uten nødvendig kompetanse, erfaring og åpenhet om sine kommersielle bindinger.

– Uavhengig av hvem som gir råd, bør man ikke foreta investeringer uten selv å forstå risikoen og egenskapene ved produktet man investerer i, skriver tilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer