Vipps

Finanstilsynet kritiserer Vipps for manglende transaksjonskontroll

Betalingstjenesten Vipps får kritikk av Finanstilsynet for å ha manglet systemer som sjekket transaksjoner opp mot internasjonale sanksjonslister.

VIPPS-KRITIKK: Vipps mener at de har trengt tid for å stable ressursene på plass. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VIPPS-KRITIKK: Vipps mener at de har trengt tid for å stable ressursene på plass. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Vipps hadde Finanstilsynet på besøk i oktober i fjor. Tilsynet skulle sjekke om betalingstjenesten overholdt lover og regler med tanke på kundenes bruk av betaling og overføringer i appen, skriver Dagens Næringsliv.

Tilsynet avdekket blant annet at Vipps ikke kontrollerte kundene eller betalinger opp mot internasjonale sanksjonslister – altså personer og selskaper plukket ut av FNs sikkerhetsråd og EU. I tillegg manglet selskapet systemer for å kunne identifisere såkalte politisk eksponerte personer, som for eksempel statsoverhoder og ministre.

Det at Vipps ikke gjennomførte slike transaksjonskontroller, er oppsiktsvekkende, mener professor Jon Petter Rui ved Universitetet i Tromsø.

– Det er like sannsynlig at det blir gjennomført transaksjoner hvor personer på sanksjonslister er involvert via Vipps, som via bankkonto. Men hvis du overfører penger til en bankkonto, vil banken sjekke navnet på partene opp mot sanksjonslistene, mens Vipps ikke har gjort det, sier han.

– God dialog

Vipps selv svarer at selskapet har trengt tid for å stable ressursene på plass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer