Skattemeldingen 2020

Finn dette for å sjekke skattemeldingen

Det er en del dokumentasjon du må sjekke tallene i skattemeldingen opp mot, så det kan være lurt å lete fram disse i god tid.

SKATTESJEKK: Du skal holde tunga rett i munnen når du går gjennom tallene i skattemeldingen og sjekker at de stemmer. Lønns- og årsoppgaver, kvitteringer og annet er blant dokumentene du må kontrollere tallene mot. Foto: Per Ervland
SKATTESJEKK: Du skal holde tunga rett i munnen når du går gjennom tallene i skattemeldingen og sjekker at de stemmer. Lønns- og årsoppgaver, kvitteringer og annet er blant dokumentene du må kontrollere tallene mot. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 16. mars og fram til 7. april skal alle elektroniske brukere motta skattemeldingen for 2020.

Du får beskjed på e-post eller sms når skattemeldingen din er klar, og du kan deretter logge inn via Altinn og se om Skatteetaten har beregnet at du får noe igjen på skatten, eller må betale restskatt.

Fristen for å levere skattemeldingen for privatpersoner er 30. april.

Slik sjekker du om tallene stemmer

Selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, plikter du å sjekke at tallene og opplysningene i den stemmer. Oppdager du feil, må du rette dem.

Men, hvordan oppdager du om det er feil i skattemeldingen?

Jo, ved å sjekke tallene i skattemeldingen opp mot tallene i dokumentasjonen du skal ha mottatt tidligere.

Dette er dokumentasjonen du kan ha fått

Her er ei liste over aktuelle oppgaver du kan ha fått via brev, e-post, Altinn, digipost, e-boks, nettsidene til oppgavegivere eller nettbank:

 • Sammenstilling av inntekter og forskuddstrekk
 • Årsoppgave fra borettslag/boligaksjeselskap/boligsameie
 • Årsoppgave fra banker
 • Årsoppgave fra forvaltningsselskapet med oversikt over beholdning og realisasjon av verdipapir
 • Årsoppgave fra forsikringsselskap
 • Årsoppgave fra barnehagen over hva som er betalt
 • Årsoppgave fra skolefritidsordning over hva som er betalt
 • Årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner, eller til forskning/yrkesopplæring
 • Pensjonsoppgave fra trygdeutbetalere

Du kan også ha rett på enkelte skattefradrag, som du kan finne via fradragsveilederen.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Her finner du dokumentasjonen

Det er på ingen måte sikkert at du har mottatt all dokumentasjonen i lista over, men de aller fleste vil ha fått sammenstilling av lønn og forskuddstrekk fra arbeidsgiver og enkelte årsoppgaver:

I løpet av januar skal du ha mottatt en sammenstilling av inntekter og forskuddstrekk fra arbeidsgiver og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor, skriver Skatteetaten. Finner du ikke denne dokumentasjonen, bør du kontakte arbeidsgiver for å få hjelp.

Du skal i tillegg ha fått årsoppgaver fra blant annet bank, forsikringsselskap og barnehage. Dette finner du som regel ved å logge deg inn i nettbanken og sjekke innboksen, samt på de ulike selskapenes «mine sider».

Lurt å sjekke årsoppgavene tidlig

Det er lurt å følge med på årsoppgavene gjennom året. Oppdager du feil og rapporterer disse til Skatteetaten innen 1. mars, kommer endringene nemlig med i skattemeldingen.

Hvis ikke må du gjøre endringer når du sjekker skattemeldingen i mars eller april. Kjekt å huske på til neste år, i hvert fall.

Et par typiske skattemelding-feil

Ved fordeling av renter og gjeld mellom to låntakere, føres gjeld som gjeldsrenter og motsatt, men dette er feil. Gjeld og gjeldsrenter er to forskjellige poster i skattemeldingen og påvirker beregningen på forskjellige måter:

 • Gjeld er beløpet du har lånt og skylder til lånegiveren, som ikke har noe å si for inntektsskatt, men kan påvirke formuesskatt.
 • Gjeldsrenter er den kostnaden du må betale til bank eller annen lånegiver for å låne penger, vanligvis en prosentsum av beløpet du skylder, og du får fradrag for gjeldsrenter.

I tillegg er det mange par som overfører korrekt gjeld- og gjeldsrentebeløp, men glemmer å redusere hos den som har rentene ført på skattemeldingen.

Feriepenger stå i skattemeldingen, så ikke stryk dem, da de er en del av skattegrunnlaget, selv om de er trekkfrie når de utbetales.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer