Finn en smart dame - lev lenger

Ny undersøkelse er dårlig nytt for menn med lavt utdannete koner.

Dere kan bli gamle sammen dersom kona di er høyutdannet. Illustrasjonfoto/Colourbox.com	     Foto: colourbox.com
Dere kan bli gamle sammen dersom kona di er høyutdannet. Illustrasjonfoto/Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du vil bli gammel og grå, finn deg en dame med lang utdannelse.

– Jo høyere utdanning kvinnen har, desto lengre lever mannen. Effekten av høy utdanning har sterkere effekt for menns dødelighet enn effekten av mannens utdanning på kvinners helse, sier sosiolog og doktorgradsstipendiat Vûra Skalická til Dagens Medisin.

Menn påvirker lite

Funnene er basert på data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) i perioden 1984–1986 og sammenstilt med dødelighetstall frem til 2003 fra syv hovedgrupper av dødsårsaker- blant andre kardiovaskulær sykdom og kreft.

– Jeg var overrasket over at menns utdanning ser ut til å ha så liten effekt på kvinners helse, kommenterer Skalická.

Les også: Lev lenger med bevegelse

Dere kan bli gamle sammen dersom kona di er høyutdannet. Illustrasjonfoto/Colourbox.com	     Foto: colourbox.com
Dere kan bli gamle sammen dersom kona di er høyutdannet. Illustrasjonfoto/Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis merForskjellige roller

Menn som har koner med høy utdanning, levde i denne studien 35 prosent lengre enn menn som hadde mindre velutdannede ektefeller, noe som studieforfatteren sammenfatter slik:

– Jeg tror at kvinner generelt er mer opptatt av helse og av mannens helse, enn omvendt. Ofte er det kvinnen i ekteskapet som har ansvar for maten og derfor får større innflytelse på kostholdet, svarer Skalická til Dagens Medisin.

– Mange av dem som er undersøkt i min studie, er født før krigen og har levd ut ifra et mer tradisjonelt kjønnsrollemønster. Hjemmet var kvinners domene i stor grad, og derigjennom er det lettere for kvinnene å påvirke menns helseadferd.

Les også: Lev lenger med nytt språk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer