Kredittkort

Finn fornuftig kredittramme

Selv om du ikke makser kredittkortet, står du med maks i gjeld. Det kan få konsekvenser.

KREDITTGJELD: Har du ørten kredittkort med ulike kredittrammer som du egentlig ikke bruker, vil disse likevel stå oppført i gjeldsregistrene med din maksimale kredittramme. Derfor gjør du det lurt i å justere kredittrammene til din bruk og kvitte deg med kort du ikke bruker. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB.
KREDITTGJELD: Har du ørten kredittkort med ulike kredittrammer som du egentlig ikke bruker, vil disse likevel stå oppført i gjeldsregistrene med din maksimale kredittramme. Derfor gjør du det lurt i å justere kredittrammene til din bruk og kvitte deg med kort du ikke bruker. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB. Vis mer
Publisert

Kredittramme er en betegnelse på hvor mye penger du har tilgengelig på ditt kredittkort. Denne varierer fra kort til kort, samtidig som den bestemmes av din kredittscore, skriver Dinero.

Kredittscoren din beregnes basert på hvor stor sannsynlighet det er for at du misligholder gjeld, altså ikke betaler den når du skal.

Ulike rammer

Det er ulikt hvilke kredittkortrammer bankene opererer med. Noen har en nedre grense på 5000 kroner og øvre grense på 100.000 kroner. Andre ligger over dette, for eksempel Nordea som har kredittkort med maksgrense på 500.000 kroner.

- Rammen på kredittkortet avtaler du med firmaet som utsteder kortet. De vil også justere rammen i avtale med deg, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

Tre fordeler

Hun framholder at kredittrammen bør gi deg mulighet til å bruke kredittkortet som betalingsmiddel når det kan gi deg fordeler:

  1. Reiseforsiking er ett eksempel på en kredittkortfordel. Mange kort inkluderer nemlig dette når du betaler reisen med det.
  2. Når du så er på ferie i utlandet, kan det også være både billigere og sikrere å bruke kredittkortet enn debetkortet.
  3. Har du kjøpt en vare eller tjeneste med kredittkortet, har du ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven. Særlig verdifull er lovens bestemmelse om at kredittyter, i hovedsak banken, har det samme ansvaret som selgeren. Dette gir ekstra sikkerhet blant annet når varen eller tjenesten har feil og mangler, og ved svindel: I slike tilfeller hvor selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din.

Maksgrensen står i gjeldregisteret

Du tenker kanskje at det ikke er så farlig hvilken øvre kredittramme du har på kortet eller kortene dine så lenge du ikke bruker dem maksimalt.

Fordelen med ikke å bruke kredittkortene er at du ikke risikerer å få regninger du ikke husker eller kan betale, og dermed må betale tilbake i avdrag med skyhøye renter.

Men, uansett vil dine maksimale kredittkortrammer stå oppført i gjeldregistrene, og dét kan i verste fall knuse boligdrømmen din.

Har du en kredittramme på 70.000 kroner, men kun har brukt 5000 av denne, er det fremdeles 70.000 som oppgis som gjeld i registrene. Det kan potensielt hindre deg i å få et lån i den størrelsesordenen du ønsker deg, for eksempel til bolig, skriver Dinero.

- Nok med ett

Hvor mange kredittkort er det fornuftig å ha? Er det bedre å ha mange kredittkort med lave rammer, eller få med høye?

- Ettersom ingen bør ha løpende kredittkortgjeld å betjene, ser jeg ingen grunn til å ha mer enn ett kredittkort, men hvor viktig det er, beror på hvor god kontroll du har på kredittkortbruken din, svarer Realfsen i Finansportalen.

Har du full kontroll, altså ikke ender med løpende gjeld på kredittkortene, kan du godt ha flere kort. Men, har du utfordringer med egen økonomistyring, bør du nøye deg med ett kort, utdyper hun.

Bruk registrene til å rydde opp

Når kredittkort, forbrukslån og annen usikret gjeld registreres i databaser, er det lett å bli stresset og redd for at dette fører til at du aldri får ta opp høyt nok boliglån.

Heldigvis kan du bruke gjeldsregistrene til å få bedre oversikt og kvitte deg med kreditt du ikke trenger eller bruker.

Det første du gjør er å logge deg inn i ett av registrene, for eksempel Evrys Gjeldsregisteret.com eller Finans Norges Norskgjeld.no. Dersom det er registrert usikret gjeld på deg, vil dette vises i registrene.

- For å kvitte deg med ubrukte kredittkort, må du kontakte banken du har kredittkortavtalen hos, og si opp avtalen. Å klippe korter i to har ingen effekt, du må si opp avtalen for at kredittrammen skal forsvinne fra gjeldsregisteret, understreker Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Når du logger inn i gjeldsregistrene får du god oversikt over eventuelle forbrukslån, brukte og ubrukte kredittkort og -rammer og annet. Det står også kontaktinformasjon til bankene eller finansforetakene som tilbyr kreditten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer