Kredittkort

Finn fornuftig kredittramme

Selv om du ikke makser kredittkortet, står du med maks i gjeld. Det kan få konsekvenser.

KREDITTGJELD: Har du ørten kredittkort med ulike kredittrammer som du egentlig ikke bruker, vil disse likevel stå oppført i gjeldsregistrene med din maksimale kredittramme. Derfor gjør du det lurt i å justere kredittrammene til din bruk og kvitte deg med kort du ikke bruker. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB.
KREDITTGJELD: Har du ørten kredittkort med ulike kredittrammer som du egentlig ikke bruker, vil disse likevel stå oppført i gjeldsregistrene med din maksimale kredittramme. Derfor gjør du det lurt i å justere kredittrammene til din bruk og kvitte deg med kort du ikke bruker. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB. Vis mer
Publisert

Kredittramme er en betegnelse på hvor mye penger du har tilgengelig på ditt kredittkort. Denne varierer fra kort til kort, samtidig som den bestemmes av din kredittscore, skriver Dinero.

Kredittscoren din beregnes basert på hvor stor sannsynlighet det er for at du misligholder gjeld, altså ikke betaler den når du skal.

Ulike rammer

Det er ulikt hvilke kredittkortrammer bankene opererer med. Noen har en nedre grense på 5000 kroner og øvre grense på 100.000 kroner. Andre ligger over dette, for eksempel Nordea som har kredittkort med maksgrense på 500.000 kroner.

- Rammen på kredittkortet avtaler du med firmaet som utsteder kortet. De vil også justere rammen i avtale med deg, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

Tre fordeler

Hun framholder at kredittrammen bør gi deg mulighet til å bruke kredittkortet som betalingsmiddel når det kan gi deg fordeler:

  1. Reiseforsiking er ett eksempel på en kredittkortfordel. Mange kort inkluderer nemlig dette når du betaler reisen med det.
  2. Når du så er på ferie i utlandet, kan det også være både billigere og sikrere å bruke kredittkortet enn debetkortet.
  3. Har du kjøpt en vare eller tjeneste med kredittkortet, har du ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven. Særlig verdifull er lovens bestemmelse om at kredittyter, i hovedsak banken, har det samme ansvaret som selgeren. Dette gir ekstra sikkerhet blant annet når varen eller tjenesten har feil og mangler, og ved svindel: I slike tilfeller hvor selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din.

Maksgrensen står i gjeldregisteret

Du tenker kanskje at det ikke er så farlig hvilken øvre kredittramme du har på kortet eller kortene dine så lenge du ikke bruker dem maksimalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer