Skattemeldingen 2018

Finn skattefradragene du har rett på

Fradragsveilederen gir deg oversikt over noen av de vanligste utgiftene du kan trekke fra skatten.

SJEKKE SKATTEMELDINGEN: Nå kan du sjekke skattemeldingen for 2018 ved å logge deg inn via Altinn. Du har ansvar for å kontrollere at forhåndutfylt informasjon stemmer, samt påse at fradragene du har rett på er tatt med i beregningen. Gjør du endringer, må du huske å levere skattemeldingen på nytt. Foto: Skatteetaten.
SJEKKE SKATTEMELDINGEN: Nå kan du sjekke skattemeldingen for 2018 ved å logge deg inn via Altinn. Du har ansvar for å kontrollere at forhåndutfylt informasjon stemmer, samt påse at fradragene du har rett på er tatt med i beregningen. Gjør du endringer, må du huske å levere skattemeldingen på nytt. Foto: Skatteetaten. Vis mer
Publisert

Torsdag 4. april ble skattemeldingen for 2018 tilgjengelig digitalt via Altinn, og samme dag startet Skatteetaten utsendelse av skattemeldingen på papir til de som skal få den i slik form.

Skattemeldingen du får nå, er kun en foreløpig beregning. Du har selv ansvar for å sjekke at de forhåndsutfylte postene stemmer, og dersom du endrer, må du sende skattemeldingen tilbake til Skatteetaten innen gitte frister.

Foreslår fradrag for deg

Mange skattebetalere har rett på ulike fradrag etter livssituasjon og andre faktorer, men det kan være vanskelig å ha fullstendig kontroll på disse fradragene.

Derfor er Skatteetatens fradragsveileder og temaside et nyttig verktøy.

HJELPSOMT: Slik ser Skatteetatens fradragsveileder ut. Foto: skjermdump.
HJELPSOMT: Slik ser Skatteetatens fradragsveileder ut. Foto: skjermdump. Vis mer

I fradragsveilederen kan du svare på ulike spørsmål, som om du har barn under 12 år, sparer i boligsparing for unge (BSU) eller leier ut bolig. Deretter får du opp forslag til fradrag du kanskje har rett på.

La oss se på et eksempel hvis du har:

  • Barn under 12 år
  • Får ekstra reisevei til jobb på grunn av levering i barnehage eller på skole
  • Har mer enn 64 kilometer til/fra jobb
  • Betaler bompenger eller ferge på vei til/fra jobb
  • Har bolig i boligselskap eller sameie
  • Har lån
  • Sparer i BSU

Hvis alt over stemmer, har du kanskje rett på seks ulike fradrag. Dette kan utgjøre en stor sum til slutt som du sparer i skatt.

Husk dokumentasjon

For flere av fradragene må du kunne legge fram dokumentasjon, dersom Skatteetaten ber om det. Fører du reisefradrag, for eksempel, må du kunne legge fram dokumentasjon for:

  • Utgiftene dine hvis du krever fradrag for utgifter til bom, ferge eller flyreiser, som må kunne dokumenteres med kvitteringer for betalt abonnement, flerreisekort, enkeltbillett mv.
  • Hvis du krever fradrag for utgifter til bom, må du også kunne redegjøre for at du sparer minst to timer i reise-/ventetid ved bruk av bil istedenfor rutegående transportmiddel.
  • Utgiftene dine hvis du krever fradrag for mer enn 0,76 kroner per kilometer for reisestrekning over 50.000 kilometer per år.

Skatteetatens reisefradragskalkulator kan hjelpe deg å komme fram til riktig resultat.

Vi minner deg, nok en gang, på at du selv er ansvarlig for å passe på at alt som står i skattemeldingen er korrekt, og feil som du kunne ha oppdaget, kan det medføre at du må betale tilleggsskatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer