Finn smertegrensen for lånerenten

Alle eksperter og soletegn sier at renta vil stige - men hvor høyt kan den komme til å gå?

Publisert
Sist oppdatert


Alle påminnelsene om at renta vil stige kan gjøre en stakkar rent paranoid. Så sent som i 1992 hadde vi lånerenter på minst 12 prosent, og på åtti - tallet enda høyere. Må vi virkelig legge inn disse skrekkens lånerentene i worst - case scenariet, eller er det mulig å budsjettere fornuftig med mindre skrekkinngydende forventninger?

På kort sikt er norske analysemiljøer ganske enige - Statistisk sentralbyrås prognoser for 2005 og 2006 er at bankenes utlånsrenter vil stige til rundt 5 prosent. Men å se to år fram i tid for et boliglån er i snaueste laget. Fem år virker som et fornuftig tidsperspektiv å ha i budsjettet for boligkjøpet. I løpet av fem år, har du kanskje byttet jobb eller endret sivilstatus likevel, slik at ingen budsjetter du lager nå blir relevante uansett.

Sannsynlig: 7,5 prosent

- Finansmarkedene tror at tre-måneders pengemarkedsrenten vil ligge på 5,85 prosent om fem år, forteller underdirektør Bjørn Harald Martinsen i Finansnæringens hovedorganisasjon, og viser til at det er vanskelig å overgå hele markedet i å lage gode prognoser for 2009.

Statistisk sentralbyrås nedtegnelser viser at bankenes gjennomsnittlige utlånsrenter de siste årene har ligget cirka 1,5 prosent over tre-måneders pengemarkedsrenten, noe som gir oss en sannsynlig boliglånsrente på 7,5 prosent om fem år fra nå.

Så mye ekstra vil lån fra 500.000 til 2.5 millioner koste deg med 7,5% rente

Worst case

De av oss som budsjetterer med både belte og bukseseler, får følgende resonnement å holde oss til fra DnBNORs sjeføkonom:

- Det er rimelig å tro at vi har et normalrentenivå i det norske pengemarkedet på 5 til 6 prosent, noe som gir en normal boliglånsrente på 6 til 7 prosent, mener Øystein Dørum.

- Sentralbanken bruker styringsrenten til å stabilisere økonomien ved å motarbeide konjunktursvingninger. Derfor vil renta kunne stige i gode tider - med 1 og 2 prosentpoeng over normalrentenivået, og til og med 3 i helt ekstreme situasjoner.

- Mulighetsområdet for boliglånsrenten går dermed helt opp i 10 prosent, men dette vil trolig bare skje helt unntaksvis, og sannsynligvis vare i svært kort tid, sier Dørum.

Ditt budsjett


Dermed har ekspertene gitt deg et rammeverk for boligbudsjettet: Regn med 7,5 prosent om fem år fra nå.

I tillegg bør du ha en økonomisk bakdør du kan bruke hvis skrekkscenariet skulle slå til. Av egen erfaring vet vi at havregrøt er billig og næringsrikt, og at de beste tingene i livet er helt gratis - bare ikke solnedgangen formørkes av en personlig konkurs.

Se hva et lån fra 500.000 til 2.5 millioner vil koste deg i skrekkscenariet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer