Finn smertegrensen for lånerenten

Alle eksperter og soletegn sier at renta vil stige - men hvor høyt kan den komme til å gå?

Publisert
Sist oppdatert

Alle påminnelsene om at renta vil stige kan gjøre en stakkar rent paranoid. Så sent som i 1992 hadde vi lånerenter på minst 12 prosent, og på åtti - tallet enda høyere. Må vi virkelig legge inn disse skrekkens lånerentene i worst - case scenariet, eller er det mulig å budsjettere fornuftig med mindre skrekkinngydende forventninger?

På kort sikt er norske analysemiljøer ganske enige - Statistisk sentralbyrås prognoser for 2005 og 2006 er at bankenes utlånsrenter vil stige til rundt 5 prosent. Men å se to år fram i tid for et boliglån er i snaueste laget. Fem år virker som et fornuftig tidsperspektiv å ha i budsjettet for boligkjøpet. I løpet av fem år, har du kanskje byttet jobb eller endret sivilstatus likevel, slik at ingen budsjetter du lager nå blir relevante uansett.

Sannsynlig: 7,5 prosent

- Finansmarkedene tror at tre-måneders pengemarkedsrenten vil ligge på 5,85 prosent om fem år, forteller underdirektør Bjørn Harald Martinsen i Finansnæringens hovedorganisasjon, og viser til at det er vanskelig å overgå hele markedet i å lage gode prognoser for 2009.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer