Finner kreft med foto

Ny, norsk teknologi gjør at føflekkreft kan oppdages raskere og sikrere.

Til nå har legen måttet skjære bort skumle føflekker for å få vite om de er ondartede eller ikke. Et nytt, norsk instrument kan gjøre inngrepet overflødig. Foto: Science Photo Library
Til nå har legen måttet skjære bort skumle føflekker for å få vite om de er ondartede eller ikke. Et nytt, norsk instrument kan gjøre inngrepet overflødig. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Føflekkreft er den nest vanligste kreftsykdommen i Norge. I 2008 fikk 1285 nordmenn denne diagnosen.

Ondartet føflekkreft er den farligste formen for hudkreft, og en av kreftformene som øker raskest.

Les også: Dette bør du vite om føflekker

Heldigvis er ni av ti tilfeller av mistenkelige føflekker godartede, men prosessen for å finne ut nettopp det er tungvindt.

Skalpellen kan bli unødvendig

Kommer du til legen med en føflekk som ikke ser bra ut vil hun/han skjære den bort og sende den til et laboratorium til undersøkelse. Nå kan det bli unødvendig for legen å ta fram skalpellen.

Endre Rieber Sommersten ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiB har i doktorgradsarbeidet sitt utviklet et instrument og en matematisk modell, som skiller ondartede fra godartede føflekker.

Metoden går ut på å analysere digitale bilder av føflekkene. Metoden er utviklet i samarbeid med Balter Medical AS.

Les også: Dette øker faren for føflekkreft

Sikrere og raskere

– Ved hjelp av denne metoden fikk samtlige ondartede føflekker riktig diagnose. En av ti godartede føflekker fikk feil diagnose, sier Rieber Sommersten til På høyden, som er nettavisen til Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer