Fire av ti har aldri byttet bank

Det kan ha kostet dem tusenvis av kroner. Hvorfor er nordmenn så trofaste mot banken sin?

ER DIN BANK BILLIGST? Fire av ti bankkunder er trofaste mot banken sin, og nesten halvparten tror ikke det lønner seg å skifte bank. Foto: DinSide
ER DIN BANK BILLIGST? Fire av ti bankkunder er trofaste mot banken sin, og nesten halvparten tror ikke det lønner seg å skifte bank. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire av ti nordmenn har aldri skiftet bank, viser en rapport utarbeidet av Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

Over halvparten av de spurte mener at godt kundeforhold og kjennskap til banken er de viktigste grunnene - eller skal vi kalle dem unnskyldningene - for å ikke skifte bank.

Tror ikke det lønner seg

Kanskje det mest oppsiktsvekkende ved undersøkelsen er at nær halvparten av de spurte ikke tror det er mye penger å spare på å skifte bank.

Og når sant skal sies kan det jo tenkes at mange har en superavtale i en lokalbank, som gjør det svært fordelaktig å være en lojal kunde.

På andre siden er det mange som sitter og betaler altfor høy rente på boliglånene sine, eller får altfor lite ut av sparepengene sine, fordi de ikke bytter til en billigere bank.

La oss ta et eksempel: En trofast kunde i Rørosbanken vil kanskje ha BSU-pengene sine i sin lokale sparebank. Men ifølge banklistene fra Finansportalen.no ligger Rørosbanken nederst i listen over de beste BSU-rentene i landet akkurat nå. Stusselige 3 prosent ligger den effektive innskuddsrenten på.

I Odal sparebank derimot kan du i skrivende stund få hele 4,6 prosents rente på BSU-pengene. Det betyr at dersom du har 50.000 kroner på BSU-kontoen i et år får du en avkastning på 2.300 kroner med denne renten, mens du bare får 1.500 kroner igjen for pengene som står lagret i Rørosbanken.

Finn billigste BSU-rente på Finansportalen.no.

Unnskyldinger, unnskyldninger

Rundt 36 prosent synes det er for mye bryderi å skifte bank. Mange synes rett og slett det er for vanskelig (28 prosent), mens 25 prosent sier de rett og slett ikke er interessert i bankøkonomi.

For mye bryderi? Tja, men når bryderiet kan spare deg for tusenlapper hvert år, er det vel kanskje lurt å ta deg en ettermiddag og kikke på hvor gode boliglånsrentene dine egentlig er.

For eksempel kan du på et standard boliglån på 1 million kroner (se våre forutsetninger her) betale 4.821 kroner i måneden med billigste lånerente akkurat nå, eller så kan det hende du må punge ut 6.176 kroner i måneden. På et år sparer du over 16.000 kroner om du har mulighet til å skifte til billigste i stedet for dyreste boliglån (se forutsetningene vi har lagt til grunn for dette eksempelet). Du kan selv sammenlikne boliglån på Finansportalen.no.

Nesten ingen bytter strømleverandør

Sifo-undersøkelsen viser også at det bare er cirka 11 prosent som har skiftet bank i løpet av det siste året.

Det er heller ikke mange som skifter strømleverandør, bare ni prosent har gjort dette i løpet av de siste 12 månedene. Her kan du også spare tusenlapper - bare se på dette eksemplet her:

La oss si du velger variabel strømpris og har et årsforbruk på cirka 20.000 kWh. Ifølge DinSides strømkalkulator, som bygger på tall fra Konkurransetilsynet, kan dette gi en årsregning på 8.190 kroner om du velger billigste strømleverandør. Velger du det dyreste alternativet må du ut med 11.000 kroner i året, det vil si nesten 3.000 kroner mer.

KALKULATOR: Finn billigste strømleverandør

Lite trofaste mobilkunder

Nordmenn flest er altså ikke særlig flinke til å bytte bank og strømleverandør. Betydelig flere nordmenn er riktignok flinke til å skifte både forsikringsselskap og telefonoperatør.

Rundt 20 prosent rapporterer at de har skiftet teleoperatør det siste året. Mye av grunnen til dette kan være at mange telefoner er låst til en teleoperatør, slik at du automatisk bytter leverandør når du skifter telefon.

Men om du er fornøyd med telefonen din, og har mulighet til å bytte leverandør, bør du absolutt vurdere å gjøre et skifte. Om ikke abonnementet er tilpasset ditt forbruk betaler du antakelig overpris. DinSide foreslår å ta en rask kikk på mobilkalkulatoren, der du selv kan finne ut hvilket abonnement som er billigst for deg og ditt forbruk.

Også når det gjelder forsikringsselskap kan det være store summer å spare. I underkant av 20 prosent sier de har skiftet selskap det siste året, så hvorfor ikke at en titt på forsikringene dine, og se om det er penger å hente på å bytte selskap? På Finansportalen.no får du god oversikt over noen av de vanligste forsikringene, og hvor du kan betale minst for dem. Husk å lese forsikringsvilkårene nøye, siden ulike forsikringer vil ha ulike betingelser.

Tallene og rentesatsene i denne artikkelen ble hentet inn 19. juli 2010. DinSide tar forbehold om endringer etter denne datoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer