Ny adresse

Fire konsekvenser av flyttemelding

Skal du flytte, er det valgfritt å melde fra til folkeregisteret. Valget ditt får betyding uansett.

ØKONOMI: Flere studenter over hele landet havnet i skvis under coronavirus-utbruddet. De mistet inntekten hvis de blepermittert, men kunne ikke søke om dagpenger hvis de får full støtte fra Lånekassen. Video: Nicolai Delebekk/Foto: Biso Media. Vis mer
Publisert

Høsten er en tid med mange på flyttefot, ikke minst studenter som gjerne skal flytte til en ny by for å gå på skole de neste årene.

«Da må du melde fra om flytting til Folkeregisteret», er det mange som sier, men må du egentlig det?

Nei, det du ikke.

Vanligvis må du melde flytting til Folkeregisteret innen åtte dager etter at du har flyttet, men som student kan du selv velge om du ønsker å endre din folkeregistrerte adresse. Det betyr at du fortsatt kan ha folkeregistrert adresse i barndomshjemmet, men få posten til studentboligen, skriver Skatteetaten.

Du kan faktisk spare noen kroner og praktiske utfordringer ved å tenke gjennom følgende før du melder flytting:

1. Forsikring

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har tidligere sagt til Dinside at du kan spare noen kroner på å ikke melde flytting og fortsette å være dekket av dine foreldres innboforsikring:

- Så lenge du er student eller i førstegangstjeneste, er det ikke behov for å endre adressen i Folkeregisteret. Du kan være inkludert i foreldres innboforsikring så lenge du midlertidig bor utenfor hjemmet. Det kan være mye å spare på ved å droppe egen innboforsikring, sa Sandmæl.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If bekrefter dette: Dersom foreldrene har innboforsikring hos If, er borteboende barns eiendeler også dekket inntil to år fra de flytter hjemmefra.

I tillegg gjelder reiseforsikringen for hele familien fram til barnet er 21 år, såfremt de er registrert på samme adresse som resten av familien.

- Når du endrer din folkeregistrerte adresse, er du ikke lenger dekket av forsikringene til foreldrene dine. Da trenger du egen innbo- og reiseforsikring, sier Clementz til Dinside.

Han understreker imidlertid at det er viktig borteboende studenter har innboforsikring, enten egen eller foreldrenes. Selv om du leier bolig og slipper husforsikring, er ikke innboet ditt dekket hvis det skjer innbrudd eller skade.

2. Lån og stipend

Så er det dette med borteboer-stipend hos Lånekassen - hvordan påvirkes det av at du fortsatt er folkeregistrert hos foreldrene dine, selv om du bor hjemmefra?

Lånekassens nettside står det at dette ikke har noe å si: Det er hvor du faktisk bor som avgjør om vi regner deg som borteboer, ikke hvor du er folkeregistrert, skriver de.

Du regnes også som borteboer om du leier en leilighet foreldrene dine eier, uansett om den er en egen bolig eller del av foreldrenes bolig (den må imidlertid ha eget bruksnummer), samt om du bor i et anneks eller lignende på foreldrenes eiendom (da er det krav om at boligen er «selvstendig» og har eget bad/toalett og kjøkken).

Bor du for deg selv, kan du ha rett på et borteboerstipend på 4603 kroner i måneden. Borteboerstipendet er ikke behovsprøvd mot foreldreøkonomi, og kommer i tillegg til eventuelle andre lån og stipend du kan ha rett på.

3. Fastlege og tannlege

Avdelingsdirektør Elin Imsland i Folkeregisteret anbefaler deg å sjekke hva adresseendring vil ha å si for akkurat deg før du avgjør om du skal sende flyttemelding.

- Det kan være greit å vite at adressen du står registrert med hos oss kan ha betydning for eksempelvis hvor du har rett på fastlege, sier Imsland.

Du kan med fordel høre med fastlegen, og eventuelt tannlegen din, om hva adresseendring vil ha å si for tjenestene du får fra dem. I tillegg er det verdt å vite at mange studentskipnader tilbyr gode og rimelige helsetjenester til studentene.

4. Stemme ved valg

På valgdagen er det bare mulig å stemme i din hjemkommune, altså i den kommunen du er registrert i Folkeregisteret som bosatt den 30. juni i valgåret, skriver Valgdirektoratet.

Dette er ekstra viktig å huske på dersom du har flyttet etter denne datoen eller ikke meldt flytting til kommunen du bor i.

Hvis du ikke har anledning til å stemme der du er folkeregistrert som bosatt på valgdagen, er det mulig å forhåndsstemme i hvilken som helst kommune frem til fredagen før valgdagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer