Strømpriser

Fire timer med «gratis» strøm

Men å dra på med altfor mye bruk kan fort straffe seg voldsomt.

BILLIG: Lørdag ettermiddag stuper strømprisene i Sør-Norge, men det betyr ikke at det er lønnsomt å dra det for langt disse timene. Foto: Pål Joakim Pollen
BILLIG: Lørdag ettermiddag stuper strømprisene i Sør-Norge, men det betyr ikke at det er lønnsomt å dra det for langt disse timene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært skyhøye strømpriser i flere måneder nå, men en gang i blant ser man plutselig at prisen stuper i deler av døgnet.

Lørdag 16. juli er en slik dag. Da gjør høyere vind- og solkraftproduksjon i Europa at strømprisene i Sør-Norge stupte på ettermiddagen.

I de fire timene fra 13-17 er strømprisen nede i 1-2 øre per kilowattime både i øst, vest og sør. Det i kontrast til seint på kvelden, der strømprisen i NO2 (sør) skyter opp til 385 øre per kWt, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool.

Strømmen er 283 ganger så dyr på sørlandet i døgnets dyreste time som i den billigste.

Og selv med nettleie inkludert, vil man sannsynligvis penger per kilowattime brukt i disse timene. Dersom gjennomsnittlig strømpris for juli blir den samme som etter de 16 første dagene, blir strømstøtten for juli på 86 øre per kWt i øst og vest og 150 øre per kWt i sør, altså høyere enn strømprisen pluss energileddet i nettleia disse timene.

Oppdatert 4. august: Strømstøtten viste seg til slutt å lande på 193 øre på sørlandet i juli.

Fristende å dra på, men …

Med så store spenn i strømprisen innenfor det samme døgnet er det selvsagt fristende å dra på med strømbruken de fire magiske timene.

For eksempel plugge i elbilen til lading, sette på både vaskemaskin og tørketrommel, steke opp kjøttdeigen som skal brukes til lørdagsmiddagen og sørge for at oppvaskmaskinen går.

Ja, for ikke å glemme at alle i familien dusjer rett før klokka 13. En dusj vil jo være svært billig lørdag ettermiddag kontra lørdag morgen, der strømmen i sør koster for eksempel koster 265 øre/kWt fra 07-08. Så kan varmtvannstanken varme opp vannet igjen fra 13-17, der prisen er på sitt laveste.

Men.

Ikke glem den nye nettleia!

Fra 1. juli fikk vi en ny struktur på nettleia i Norge. Den viktigste endringen er nettopp at fastleddet, som tidligere var en fast sum man betalte hver måned, nå har blitt endret til et kapasitetsledd.

Og hvor dyrt kapasitetsleddet blir, avhenger av hvor mye strøm du bruker samtidig. Alle nettselskap har delt opp kapasitetsleddet i flere nivåer, og hvilket nivå du havner på en måned, bestemmes av hvor mye strøm du i gjennomsnitt brukte de tre timene der du brukte mest.

De tre timene som brukes i beregningen skal være fra ulike dager, så selv om du drar på med forbruket lørdag ettermiddag vil bare den «verste» av disse timene bli brukt i beregninga av kapasitetsleddet, men kan allikevel utgjøre tunga på vektskåla som gjør at du havner ett nivå opp.

Kan koste deg 700 kroner

Bruker vi prisene til nettselskapet Agder energi nett som eksempel, som forsyner deler av sørlandet med strøm, har de følgende priser på kapasitetsleddet:

Trinn 1 (0-2 kWt/t): 245 kr/mnd
Trinn 2 (2-5 kWt/t): 315 kr/mnd
Trinn 3 (5-10 kWt/t): 440 kr/mnd
Trinn 4 (10-15 kWt/t): 815 kr/mnd
Trinn 5 (15-20 kWt/t): 1500 kr/mnd
Trinn 6 (20-25 kWt/t): 2188 kr/mnd
Trinn 7 (25-50 kWt/t): 3000 kr/mnd
(...)

Det finnes tre trinn til, men så høyt samtidig forbruk er det nok de færreste private strømkunder som har.

Dersom et høyt strømforbruk lørdag ettermiddag gjør at du bikker over fra trinn 3 til trinn 4, vil det altså koste deg 375 kroner – eller 500 kroner om du hopper fra trinn 2 til trinn 4, som også fort kan skje med et skyhøyt forbruk én time.

Og det vil koste deg snaue 700 kroner om du bikker over fra trinn 4 til trinn 5 eller fra 5 til 6.

Altså kan vinninga fort gå over i spinninga om du konsentrerer mye av strømforbruket til timene der den er billigst.

Plutselig blir det månedens dyreste kilowattimer i stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer