Svindel på telefon – oppdage, undersøke, blokkere

Fire tips for å takle telefonsvindel

Wangiri-svindlerne lar seg heldigvis avsløre.

FARLIG: Å ta telefonen når en svindler ringer trenger ikke være farlig i seg selv. Men å ringe tilbake til en wangiri-svindler kan bli dyrt. Pass derfor på å sjekke ukjente telefonnummer på mobilen din. Foto: Shuttestock / NTB Scanpix
FARLIG: Å ta telefonen når en svindler ringer trenger ikke være farlig i seg selv. Men å ringe tilbake til en wangiri-svindler kan bli dyrt. Pass derfor på å sjekke ukjente telefonnummer på mobilen din. Foto: Shuttestock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Telia gikk nylig ut og advarte mot en bølge av «wangiri»-svindel.

Begrepet er japansk for «ett og kutt», og spiller på at svindlere ringer og legger på, bare for å få deg til å ringe tilbake. På andre enden venter en dyr betalingstjeneste, som kun gir deg høyere telefonregning – og penger i lomma til svindlerne.

I utgangspunktet skal det ikke være farlig å ta telefonen når et slikt nummer ringer, bare å ringe tilbake. Men det beste er i alle tilfeller å bare holde seg langt unna.

Spørsmålet er dermed hvordan du kan oppdage svindelen. Det er ikke spesielt komplisert, bare du er oppmerksom.

Her er fire tips.

FØLG MED: Det øverste nummeret i denne lista er høyst sannsynligvis svindel. Jeg kjenner ingen i Seychellene, som iPhone kan avsløre at nummeret ringer fra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FØLG MED: Det øverste nummeret i denne lista er høyst sannsynligvis svindel. Jeg kjenner ingen i Seychellene, som iPhone kan avsløre at nummeret ringer fra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#1: Avslør et svindelnummer

Svindlere ringer fra datamaskiner, og kan få numrene de ringer fra til å se ut som stort sett hva som helst – inkludert norske telefonnummer.

Men ofte blir numrene avslørt av snodigheter.

Se for eksempel på nummeret Telia drar fram som mye brukt i det siste: +68814403. Det har åtte sifre, slik vanlige norske nummer har. Men der stanser også likheten.

Nummeret har nemlig et plusstegn foran seg, som betyr at nummeret ringer fra utlandet og derfor inneholder en landskode. I dette tilfellet +688, som er landskoden til Tuvalu; en øystat i Polynesia.

Dessuten starter ingen norske nummer på 68.

Det finnes apper som kan hjelpe deg med å identifisere hvem som ringer, men for å avsløre svindel trengs det egentlig ikke mer enn kritisk sans: Synes du nummeret ser rart ut, er det trolig en grunn til det, selv om du ikke bevisst går rundt og husker nøyaktig hvordan alle norske nummer ser ut.

GOOGLE: Det er ikke verre enn å google nummeret. Da finner du fort ut om det kan dreie seg om svindel, slik dette søket med treff på 180.no viser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GOOGLE: Det er ikke verre enn å google nummeret. Da finner du fort ut om det kan dreie seg om svindel, slik dette søket med treff på 180.no viser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#2: Undersøk telefonnummeret

Ingen kan si at alle anrop fra utenlandske nummer er ren svindel. Kanskje det er en utenlandsk nettbutikk du har bestilt varer fra, kanskje det er en venn av deg som er på utenlandstur.

Uansett kan det være verdt å sjekke nummer som har ringt deg, for å se om det trolig var svindel eller noe helt annet. Og som alt annet her i livet, er Google løsningen.

Skriv hele nummeret inn i søkefeltet, og sleng gjerne på anførselstegn på hver side av det så du får så presise treff som mulig.

Vårt eksempel, +68814403, gir treff hos 180.no. Her ser vi at over 500 nordmenn har rapportert nummeret som i beste fall tvilsomt, i verste fall ren svindel.

Og vi vet dermed at dette er noe vi holder oss langt unna.

BLOKKERE NUMMER: Å blokkere et telefonnummer er enkelt, på både iPhone og Android, men stanser bare anrop fra det spesifikke nummeret. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BLOKKERE NUMMER: Å blokkere et telefonnummer er enkelt, på både iPhone og Android, men stanser bare anrop fra det spesifikke nummeret. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#3: Sperr plagsomme telefonnummer

Svindlere kan skifte telefonnummer så ofte de bare vil.

Derfor er det umulig å fortelle deg hvilke nummer som driver med Microsoft-svindel eller wangiri. Og det er umulig å blokkere alle slike anrop på telefonen din.

Samtidig ser vi av rapporter på 180.no at mange opplever å bli oppringt av +68814403 gang på gang. Så å blokkere numrene du avslører kan ha noe for seg.

Slik blokkerer du nummer på iPhone:

  1. Gå inn i telefon-appen.
  2. Finn anropet fra nummeret du ønsker å blokkere, og trykk på i-en ved siden av det (pass på så du ikke trykker på selve nummeret og ringer tilbake).
  3. Sveip deg ned og trykk på «blokker», og bekreft ved å trykke på «blokker kontakt».

Android varierer det fra mobil til mobil. Men felles for de fleste er at du må finne og trykke på anropet, altså uten å ringe tilbake, og så finne tre prikker som åpner en meny hvor blokkering eller «svartelisting» er et alternativ.

TA KONTAKT: Mistenker du at du har blitt svindlet, er det viktig å si fra, slik at du står sterkere om det eventuelt blir en klagesak ut av det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TA KONTAKT: Mistenker du at du har blitt svindlet, er det viktig å si fra, slik at du står sterkere om det eventuelt blir en klagesak ut av det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#4: Rydd opp om du har blitt svindlet

Ingen kan sikre seg hundre prosent mot svindel. Det kan skje, og skjer, med de mest kritiske av oss. Hadde ingen blitt lurt, hadde ikke svindelen pågått.

Både Telia og Telenor advarer mot at det kan koste kundene å ringe tilbake til wangiri-svindel. Men begge sier til Dinside at det ikke skal koste kundene mer enn taksten til landet de ringer – som kan være dyr nok.

Mistenker du at du har blitt svindlet, er det uansett viktig at du så raskt som mulig tar grep. Ta kontakt med mobiloperatøren din og fortell hva som har skjedd, og be de sjekke hva det har kostet deg.

Har du blitt svindlet for penger utover vanlig takst til landet, kan du klage på dette. Vil ikke operatøren dekke dette tapet, kan du ta saken videre til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon. Hadde du liten grunn til å tro at du ville bli svindlet ved å ringe tilbake, kan nemnda gi deg medhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer