Fisk er sunt for oss alle. Men for gravide er det spesielt viktig å holde seg til et kosthold med variert og rikelig næring. Nå viser forskning at fiskeoljer kan redusere risikoen for å føde barn med skadelig lav kroppsvekt.
Omega-3
Forskere ved Universitetet i Bristol har nå undersøkt kostholdet og fødselvekten hos barna til 12.000 gravide kvinner. De var spesielt ute etter hvor mye Omega-3 fiskeoljer de gravide kvinnene fikk i seg to måneder før termin for fødselen.
Kvinnene som spiste mye fisk fikk gjenomsnittlig barn med høyere fødselsvekt og hadde lavere risiko for å føde barn med kroppsvekt under normalt. Lengden på svangerskapet så derimot ikke ut til å bli påvirket av fiskeoljene.
Syk med lav vekt
Lav fødselvekt kan være risikabelt for barnet og gjøre det mer utsatt for sykommer. Også senere i livet kan lav fødselsvekt ha sammenheng med høyere risiko for problemer som hjertesykdommer og diabetes.
To i uken
- Denne undersøkelsen bekrefter teorien om at fisk er en viktig del av vårt kosthold og at gravide kvinner derfor bør spise fisk minst to ganger i uken. Vi bør spesielt oppmuntres til å spise fet fisk, sier forskningsleder Imogen Rogers ved Universitetet i Bristol til BBC News.
Forskerne advarer allikevel mot å spise for mye dyphavsfisk som tunfisk og sverdfisk som ofte inneholder mye kvikksølv. To måltider i uken bør derfor være tilstrekkelig, spesielt om du spiser hermetisert dyphavsfisk.
Mozon 15.05.2004