Fisk for hodet

Om du vil ha smarte barn bør du få i deg nok fisk. Forskere har nå bevist sammenhengen mellom mødrenes kosthold og barnas intelligens.

Publisert
Sist oppdatert

At fisk er mat for hjernen er en kjent påstand her hjemme hvor tran fortsatt er en del av kostholdet til mange av oss. Og om du har barn i magen er det slett ingen grunn til å kutte ned på det sunne fiskefettet.

En ny undersøkelse av over 7.400 viser nå hva forskerne har mistenkt i mange år: Om mor spiser nok fisk under svangerskapet får barna en bedre nevrologisk utvikling. Det betyr at språkforståelse, sosiale evner og intelligens utvikles raskere enn hos andre barn.

Scorer høytUndersøkelsen som er gjennomført ved University of North Carolina har målt hvor mye fisk mødrene til barna hadde i kostholdet. Disse tallene ble så sammenliknet med tester av barna ved 15 og 18 måneders alder.

Generelt viste det seg at barna med mødre som spiste mye fisk fikk bedre resultater på de kognitive testene. Spesielt var forståelsen av ord 15 måneder etter fødselen langt bedre enn hos andre barn. Det var også en tydelig forskjell i barnas sosiale evner og egen utvikling av språk, skriver webmagasinet Nutra Ingredients.

Fisk med moderasjonDet er derimot ikke nødvendig å spise enorme mengder laks og torsk for å få gode nivåer av fiskefett i kroppen. De britiske og amerikanske forskerne mener at et fiskemåltid en til tre ganger i uken er tilstrekkelig for å gi barna den optimale mengden fett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.