Fiskebrusk mot slitasjegikt

Overvekt og mangel på fysisk aktivitet er noe av grunnen til at over 300.000 nordmenn lider av revmatisme. Den vanligste plagen er slitasjegikt, og den kan blant annet behandles med en ekstrakt fra fiske-skjeletter.

Publisert
Sist oppdatert

Rundt 25 prosent av alle sykemeldte i Norge har revmatiske lidelser, og den vanligste av disse er slitasjegikt. Alene koster sykdommen helsemyndighetene 1 milliard kroner i året.

Lidelsen er veldig smertefull, og oppstår ved at leddbrusken blir frynsete og gradvis brytes ned. Det er også vanlig at det kommer en fortykning av knokkelen i leddflaten.

Hard trening
Denne lidelsen rammer også mange som belaster knoklene mye med hard trening, og en av dem er tidligere landslagsspiller i håndball Arvid Gerø.

Etter mange år på håndballbanen begynte kneet å skrante, og for ett og et halvt år siden hadde det gått så langt at han måtte opererte. Etter operasjonen sa legene at det ikke var mer de kunne gjøre.

Den tidligere Refstad-spilleren lever et aktivt liv, og likte ikke tanken på at kneet skulle holde ham tilbake. Derfor startet han jakten etter annen medisin på internett, og fant et kosttilskudd som heter Glukosamin.

- Det ble etter hvert forbudt i Norge, men det var fremdeles lov i Sverige - så da dro jeg bare dit for å kjøpe det, forteller han til Mozon.

- Men så ble det forbudt der også, og da kjøpte jeg det via internett fra England, men det begynte å bli ganske klønete.

Men så kom han over et kosttilskudd med ekstrakt fra fiskebrusk, som han fikk tak i i Norge.

- Jeg har brukt det i omtrent seks uker nå, og det har hatt en veldig god effekt på meg. Mye bedre enn Glukosamin hadde. Nå kan jeg stå opp om morgenen å tenke at ”jøss… har jeg ikke vondt i kneet lenger?”, sier han.

Gnisninger
Det som gjør vondt ved slitasjegikt er at leddflatene gnisser mot hverandre, noe som fører til smerte, stivhet og deformerte ledd.

Symptomene kan behandles med å spise sunt, trene, ta diverse kosttilskudd mot inflammasjon og stivhet, inflammasjonsdempende og smertestillende medisiner, fysioterapi og kirurgi.

Forskning har vist at tilskudd av chondroitinsulfat hjelper mot symptomene. Det er et næringsstoff som finnes naturlig i kroppen, og har oppgaven med å bygge opp bruskvev.

Studiene på effekten av chondroitinsulfat-tilskudd til slitasjegiktpasienter viser vesentlig lindring av symptomene etter bare fire uker, og over en periode på 2-3 år har man registrert ”signifikant effekt på sykdomsutviklingen”.

Næringsstoffet finnes også i brusken til i hvert fall 800 saltvannsfisk, og det er her man henter ekstrakten som kan hjelpe kroppen å takle lidelsen.

Hva er leddbrusk?
* Bevegelige ledd, som for eksempel kneledd, hofteledd, hånd- og fotledd er dekket av et lag leddbrusk som er noen millimeter tykt. Dette laget er veldig sterkt og fungerer som en støtpute for knoklene.

* Ved bevegelse av et ledd fordeler leddbrusken belastningen over store deler av leddet. Siden brusken er glatt som is, reduseres friksjonen som skapes ved friksjon i leddet.

* Den støtabsorberende delen av leddbrusken har evnen til å kunne suge til seg væske, for deretter å avgi den når man beveger leddet. På den måten får man et elastisk ledd og unngår den harde belastningen fra knokkel til knokkel.

 

Mozon.no, 26.03.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer